Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 15. jún 2024Meniny má Vít
< sekcia Útok na Ukrajinu

Proruskí separatisti z Donecka otvorili v Moskve „veľvyslanectvo“

Na snímke z 12. júla 2022 pohľad na budovu novootvoreného zastupiteľského úradu Doneckej ľudovej republiky v Moskve v Rusku. Foto: TASR/AP

Proruskí separatisti dlhodobo vyhlasujú, že ich hlavným cieľom je pripojiť sa k Rusku.

Moskva 12. júla (TASR) - Ukrajinskí proruskí separatisti v utorok v Moskve otvorili veľvyslanectvo medzinárodne neuznanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR). TASR správu prevzala od agentúry AFP.

Novootvorené veľvyslanectvo sa v ruskej metropole nachádza v blízkosti diplomatických misií západných krajín. Na otvorení neboli prítomní vysokí ruskí predstavitelia, aj to napriek ich avizovanej účasti. Šéfka rezortu zahraničných vecí DĽR Nataľja Nikanorovová uviedla, že v čase zvyšujúceho sa napätia sa rozhodli pre skromnejšiu ceremóniu.

Proruskí separatisti dlhodobo vyhlasujú, že ich hlavným cieľom je pripojiť sa k Rusku. Nikanorovová však uviedla, že sa snažili najmä "oslobodiť republiku".

"Nasledovať bude referendum," vyhlásila Nikanorovová spolu s "veľvyslankyňou" DĽR Oľgou Makejevovou.

Ruský prezident Vladimir Putin uznal nezávislosť separatistickej DĽR a Luhanskej ľudovej republiky (LĽR) len niekoľko dní pred začiatkom ruskej invázie na Ukrajinu, ktorá sa začala 24. februára. Okrem Ruska ich nezávislosť uznala len Sýria.

Nikanorovová uviedla, že v súčasnosti prebiehajú rokovania o uznaní separatistických republík aj so Severnou Kóreou.