Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Útok na Ukrajinu

Putin podpísal zákon o zahraničných agentoch aj novej mládežníckej org

Na snímke zo 14. júla 2022 ruský prezident Vladimir Putin sa zúčastňuje na stretnutí v Kremli v Moskve. Foto: TASR/AP

Putin tiež podpísal zákon, ktorý zavádza tresty odňatia slobody až na sedem rokov za výzvy na činy namierené proti národnej bezpečnosti.

Moskva 14. júla (TASR) - Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok podpísal balík nových zákonov, ktoré rozširujú definíciu "zahraničného agenta" a zavádzajú tresty odňatia slobody za vyzývanie na činy, ohrozujúce národnú bezpečnosť. TASR správu prevzala od agentúry AFP.

Zákon o zahraničných agentoch, ktorý nadobudne účinnosť 1. decembra, zverejnila ruská vláda vo štvrtok. Podľa neho môže byť za zahraničného agenta označená akákoľvek osoba, ktorá je "pod vplyvom zahraničia" alebo odtiaľ dostáva podporu – nielen finančnú, ako tomu bolo doposiaľ.

Označenie "zahraničný agent", pripomínajúce "nepriateľa ľudu“ zo sovietskej éry, sa v posledných rokoch v Rusku používa najmä v súvislosti s kritikmi Kremľa, novinármi či ľudskoprávnymi aktivistami, obvinenými z vykonávania politickej činnosti financovanej zo zahraničia, konštatuje AFP.

Putin tiež podpísal zákon, ktorý zavádza tresty odňatia slobody až na sedem rokov za výzvy na činy namierené proti národnej bezpečnosti, ako aj zákon o založení vlasteneckého mládežníckeho hnutia, ktoré nápadne pripomína podobné organizácie z čias Sovietskeho zväzu, ako boli Mladí pionieri či Komsomol. Do nového hnutia, ktoré bude financovať štát, budú môcť vstúpiť deti od šesť rokov.

Moskva zintenzívnila represie voči kritikom vlády po 24. februári, keď Putin spustil inváziu na Ukrajinu, pripomína AFP.