Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Útok na Ukrajinu

Putinov priateľ herec Depardieu nesúhlasí s bratovražednou vojnou

Francúzsky herec Gérard Depardieu (vľavo) sa víta s ruským prezidentom Vladimirom Putinom Foto: TASR/AP

Iba minulý mesiac, keď sa vystupňovalo napätie na ukrajinskej hranici, si Depardieu otvoril účet na sociálnej sieti Instagram a zverejnil tam fotografiu, na ktorej objíma Putina.

Paríž 1. marca (TASR) - Francúzsky herec Gérard Depardieu, priateľ ruského prezidenta Vladimira Putina, v utorok vystúpil proti vojne na Ukrajine a vyzval na rokovania. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

"Rusko a Ukrajina boli vždy bratské krajiny," povedala 73-ročná filmová hviezda pre AFP v telefonáte.

"Som proti bratovražednej vojne. Vravím ’zložte zbrane a rokujte’," uviedol Depardieu.

Herec vyvolal v roku 2013 veľké pobúrenie, keď odišiel z Francúzska a prijal ruské občianstvo – urobil to na protest proti navrhovanému zvýšeniu daní pre bohatých ľudí vo svojej vlasti.

Putin ho hostil na večeri, kde mu aj odovzdal nové občianstvo, a Depardieu ho následne zahrnul chválou. "Poviem, čo si myslím o Putinovi: ruský národ potrebuje takúto osobu – s ruskou povahou. Putin sa snaží vrátiť ľudu trochu dôstojnosti," uviedol francúzsky herec po večeri.

Iba minulý mesiac, keď sa vystupňovalo napätie na ukrajinskej hranici, si Depardieu otvoril účet na sociálnej sieti Instagram a zverejnil tam fotografiu, na ktorej objíma Putina. Pre francúzsku televíziu tiež povedal: "Dajte Vladimirovi pokoj."

Depardieu sa stal vo Francúzsku hviezdou v 80. rokoch 20. storočia vďaka filmovým úlohám v snímkach Posledné metro, Polícia či Cyrano z Bergeracu. Po filme Zelená karta sa stal aj hollywoodskou celebritou.

Ukrajina ho v roku 2015 zaradila na čiernu listinu, evidentne za to, že odmietol uznať nezávislosť tejto bývalej sovietskej republiky.

Ministerstvo kultúry vtedy neuviedlo žiadny oficiálny dôvod zákazu, ale predtým identifikovalo Depardieua a ďalšie svetové filmové hviezdy naklonené Rusku ako hrozby pre národnú bezpečnosť, ktorých filmy majú byť zakázané.

Herca v roku 2021 obvinili zo znásilnenia a sexuálneho napadnutia mladej francúzskej herečky, k čomu malo dôjsť v jeho dome v Paríži o tri roky skôr. Depardieu obvinenia odmietol.