Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Útok na Ukrajinu

Rada Európy:Milióny Rusov budú bez ochrany dohovoru o ľudských právach

Na archívnej snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (vľavo) si podáva ruku s generálnou sekretárkou Rady Európy Marijou Pejcinovičovou Buričovou v Kyjeve 9. mája 2022. Foto: TASR / AP

Šéfka 46-člennej Rady Európy v správe pre médiá uviedla, že ruská agresia proti Ukrajine aj naďalej prináša bolesť a utrpenie miliónom ľudí na Ukrajine a v celej Európe.

Brusel/Štrasburg 12. septembra (TASR) - Po vylúčení Ruska z Rady Európy (RE) 16. marca 2022 v dôsledku agresie proti Ukrajine prestane byť Ruská federácia dňom 16. septembra 2022 vysokou zmluvnou stranou Európskeho dohovoru o ľudských právach. Povedala to v pondelok generálna tajomníčka RE Marija Pejčinovičová Buričová.

Šéfka 46-člennej Rady Európy v správe pre médiá uviedla, že ruská agresia proti Ukrajine aj naďalej prináša bolesť a utrpenie miliónom ľudí na Ukrajine a v celej Európe.

"Opätovne vyzývame ruské vedenie, aby okamžite zastavilo vojnu na Ukrajine a ukončilo pokračujúce represie voči vlastnému ľudu," vyhlásila.

Pejčinovičová Buričová označila za poľutovaniahodné, že odstúpením od Európskeho dohovoru o ľudských právach (Dohovor o ochrane ľudských práv a základných slobôd) sa Rusko ešte viac izoluje od demokratického sveta a pripravuje svojich viac ako 140 miliónov občanov o ochranu, ktorú tento dohovor poskytuje.

"Rada Európy bude pokračovať v podpore a spolupráci s obhajcami ľudských práv, demokratickými silami, slobodnými médiami a nezávislou občianskou spoločnosťou v Ruskej federácii. Dúfame, že jedného dňa budú môcť ruskí občania opäť využívať ochranu Európskeho dohovoru o ľudských právach," odkázala generálna tajomníčka.

Pripomenula, že podľa podmienok príslušného dohovoru o ľudských právach má Ruská federácia záväznú právnu povinnosť vykonávať všetky rozsudky a rozhodnutia Európskeho súdu pre ľudské práva týkajúce sa jej konania alebo opomenutí, ku ktorým dôjde do 16. septembra tohto roka.