Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Útok na Ukrajinu

V Kyjeve horí obytná budova, zasiahli ju úlomky ruského stroja

Na snímke budova po raketovom útoku na mesto Kyjev na Ukrajine v piatok 25. februára 2022. Foto: TASR/AP

Viacerí očití svedkovia v piatok skoro ráno hlásili, že v Kyjeve počuli hlasné výbuchy.

Kyjev 25. februára (TASR) - Ukrajinská armáda zostrelila v piatok skoro ráno nad Kyjevom lietadlo nepriateľa. To následne pri páde narazilo do deväťposchodovej obytnej budovy, ktorá začala horieť. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa poradcu ukrajinského ministerstva vnútra Antona Heraščenka.

Podľa Reuters nie je jasné, či išlo o pilotované alebo bezpilotné lietadlo.

Heraščenko na sociálnej sieti Telegram však uviedol, že v dôsledku pádu stroja vypukol požiar v deväťposchodovej obytnej budove, pričom podľa poradcu bude na mieste "istotne mnoho obetí".

Poradca ukrajinského ministerstva vnútra zároveň uviedol, že na mieste zasahujú hasiči.

Starosta Kyjeva Vitalij Kličko neskôr vyvrátil Heraščenkove predpoklady o obetiach, pričom uviedol že na budovu dopadli úlomky rakety a pri incidente utrpeli zranenia traja ľudia - z toho jeden je vo vážnom stave.

"Záchranári vezú ľudí do nemocnice. Na mieste zasahujú všetky záchranné zložky. Dom horí a hrozí, že sa zrúti," napísal Kličko na sociálnej sieti Telegram.

Viacerí očití svedkovia v piatok skoro ráno hlásili, že v Kyjeve počuli hlasné výbuchy. Podľa Heraščenka išlo o zvuk, ktorý vznikol po tom ako vzdušná obrana Kyjeva zasiahla "nepriateľské lietajúce zariadenie".

Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok v skorých ranných hodinách oznámil, že spúšťa rozsiahlu vojenskú operáciu na Ukrajine. Ruské jednotky zaútočili na viacerých miestach na ukrajinskom území.

Novinári: V Kyjeve počuť hlasné explózie


Niekoľko novinárov počulo v piatok v skorých ranných hodinách v Kyjeve hlasné výbuchy. TASR o tom informuje na základe správy denníka The Guardian.

Reportérka tohto denníka Emma Grahamová Harrisonová potvrdila, že v Kyjeve počula niečo, čo je možné prirovnať k sérii hlasných výbuchov.

Dym stúpa neďaleko armádnej budovy po ostreľovaní ruskej armády v Kyjeve vo štvrtok 24. februára 2022.
Foto: TASR/AP


"Práve pokračujú útoky raketami s plochou dráhou doletu alebo balistickými raketami. Počul som dva silné výbuchy," napísal na sociálnej sieti Telegram poradca ukrajinského ministerstva vnútra Anton Heraščenko, píše agentúra AFP.

Podobnú informáciu na svojom účte na Telegrame zverejnil aj bývalý ukrajinský veľvyslanec v Rakúsku Olexandr Ščerba. Ten uviedol, že počul dva hlasné výbuchy o 4:20 h miestneho času.