Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Útok na Ukrajinu

Reuters:Rusi a Ukrajinci rokovali v Emirátoch o ďalšej výmene zajatcov

Na archívnej snímke ukrajinský vojak prepustený v rámci výmeny zajatcov medzi Ruskom a Ukrajinou. Foto: TASR/AP

Ukrajinský veľvyslanec v Turecku Vasyľ Bodnar pre Reuters potvrdil, že otázka výmeny zajatcov je súčasťou rokovaní o obnovení vývozu amoniaku z Ruska.

Rijád/Dubaj 24. novembra (TASR) - Zástupcovia Ruska a Ukrajiny rokovali v Spojených arabských emirátoch (SAE) o ďalšej možnej výmene zajatcov. Informovala o tom vo štvrtok agentúra Reuters, podľa ktorej sa schôdzka uskutočnila minulý týždeň.

Reuters sa vo svojej správe odvoláva na tri nemenované zdroje informované o schôdzke, ktorú sprostredkovala vláda SAE. Nie je jasné, či sa na stretnutí podarilo dosiahnuť nejaký pokrok.

Rokovanie ruských a ukrajinských vyjednávačov sa malo uskutočniť 17. novembra v metropole SAE Abú Zabí. Akákoľvek ďalšia výmena zajatcov však bude podľa zdrojov agentúry Reuters závisieť od dohody o obnovení vývozu ruského amoniaku, ktorý sa využíva na výrobu priemyselných hnojív.

Na schôdzke v Abú Zabí neboli prítomní zástupcovia OSN, ktorá zohráva kľúčovú úlohu v súčasnej dohode o vývoze obilia a poľnohospodárskych produktov z ukrajinských čiernomorských prístavov.

Podľa zdrojov agentúry Reuters, ktoré si neželali byť vzhľadom na citlivosť celej záležitosti menované, by v rámci možnej výmeny mohlo byť prepustené väčšie množstvo zajatcov.

Ukrajinský veľvyslanec v Turecku Vasyľ Bodnar pre Reuters potvrdil, že otázka výmeny zajatcov je súčasťou rokovaní o obnovení vývozu amoniaku z Ruska. Správu o konaní schôdzky v Abú Zabí však nepotvrdil. Bezprostredne ju nekomentovali Rusko, Ukrajina ani SAE.

Ministerstvo zahraničných vecí SAE uviedlo len to, že sa zasadzuje o to, aby zostali otvorené komunikačné kanály, a podporuje diplomatické snahy zamerané na ukončenie vojny na Ukrajine.

Rusko ani Ukrajina zverejňujú len málo informácií o priamych rokovaniach zástupcov oboch krajín. Od februárového začiatku invázie na Ukrajinu Moskva a Kyjev uskutočnili už viacero výmen vojnových zajatcov.