Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Útok na Ukrajinu

Ruská duma schválila zákon, ktorý uľahčí zákazy zahraničných médií

Ruská Štátna duma, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Zákon schválený dolnou komorou ruského parlamentu taktiež uľahčuje dočasné zastavenie činnosti ruských médií, ktoré budú šíriť "nebezpečné a nespoľahlivé" informácie.

Moskva 30. júna (TASR) - Poslanci ruskej Štátnej dumy, dolnej komory parlamentu, schválili vo štvrtok zákon, ktorý uľahčí zásahy voči zahraničným aj domácim médiám. Informovali o tom agentúry AFP a AP.

Nová právna norma umožňuje obmedziť alebo zakázať činnosť zahraničných mediálnych spoločností v rámci odvety "za nepriateľské kroky iného štátu voči ruským médiám v zahraničí".

Ruská generálna prokuratúra dostala v takýchto prípadoch právo, aby "urýchlene prijala rozhodnutie o zákaze alebo obmedzení činnosti mediálnych subjektov z daného štátu (ktorý takéto nepriateľské kroky podnikol) na území Ruska".

Zákon schválený dolnou komorou ruského parlamentu taktiež uľahčuje dočasné zastavenie činnosti ruských médií, ktoré budú šíriť "nebezpečné a nespoľahlivé" informácie, prejavovať nedostatok rešpektu voči ruskej spoločnosti, štátu a ústave a diskreditovať ruské ozbrojené sily.

Činnosť takýchto médií bude môcť prokuratúra pozastaviť až na tri mesiace. V prípade opakovaných prehreškov bude takéto médium zakázané úplne.

Príslušný návrh zákona bol vo štvrtok schválený v Dume, kontrolovanej prokremeľskými stranami, v záverečnom treťom čítaní. Účinnosť nadobudne po tom, keď ho schváli aj horná komora parlamentu a podpíše šéf Kremľa Vladimir Putin, čo by sa malo stať čoskoro.

Od ruského vpádu na Ukrajinu sa v Rusku ešte pritvrdili zásahy voči slobode prejavu. Z krajiny od 24. februára odišli už mnohí zahraniční aj nezávislí ruskí novinári.

V Rusku je v súčasnosti zakázaná akákoľvek kritika ruskej "špeciálnej operácie" na Ukrajine. Okrem iného nie je povolené používať pojmy "vojna" a "invázia". Osoby obvinené zo šírenia nepravdivých informácií a diskreditácie ruskej armády môžu byť potrestané až 15 rokmi väzenia. Svoju činnosť v Rusku za týchto podmienok pozastavili alebo obmedzili už mnohé zahraničné alebo nezávislé ruské médiá.