Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Útok na Ukrajinu

Ruská vláda má k dispozícii viac ako 4,5 bilióna rubľov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Rusko má dnes dostatok finančných zdrojov na udržanie finančného systému vo svetle sankcií a vonkajších hrozieb, uvádza sa vo vyhlásení ruského kabinetu.

Moskva/Berlín 24. februára (TASR) - Ruská vláda má k dispozícii voľne dostupné rozpočtové prostriedky vo výške viac ako 4,5 bilióna rubľov (49,52 miliardy eur). Má tiež dostatok zdrojov na zabezpečenie makroekonomickej stability a podporu spoločností postihnutých sankciami Západu. Informáciu zverejnila TASR na základe správy agentúry Reuters, ktorá sa odvoláva na štvrtkové vyhlásenie ruskej vlády.

Ruské sily vo štvrtok napadli Ukrajinu po súši, letecky aj po mori, čo spustilo masívny výpredaj ruských aktív. "Rusko má dnes dostatok finančných zdrojov na udržanie finančného systému vo svetle sankcií a vonkajších hrozieb," uvádza sa vo vyhlásení ruského kabinetu.

Nemecký vicekancelár a minister hospodárstva Robert Habeck po ruskej invázii na Ukrajinu vo štvrtok uviedol, že západní spojenci zavedú sankcie, ktoré drasticky obmedzia prístup Ruska na európsky a americký trh.

„Balík silných sankcií odstrihne ruskú ekonomiku od priemyselného pokroku, zaútočí a zmrazí aktíva a finančné podiely a dramaticky obmedzí jeho prístup na európske a americké trhy,“ povedal Habeck.

(1 EUR = 90,8791 RUB)