Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Útok na Ukrajinu

Ruské ministerstvo obrany: Ruské ozbrojené sily ovládli Cherson

Ukrajinský vojak, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Starosta Chersonu Ihor Kolychajev predtým uviedol, že príslušníci ruských inváznych vojsk dobyli v noci na stredu miestnu železničnú stanicu a prístav.

Cherson 2. marca (TASR) - Ruské ozbrojené sily prevzali plnú kontrolu nad mestom Cherson ležiacim na juhu Ukrajiny. Oznámil to v stredu hovorca ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov. TASR o tom informuje na základe správy AFP.

Civilná infraštruktúra a mestská doprava v Chersone fungujú podľa Konašenkova v bežnom režime. Mesto takisto nepociťuje nedostatok potravín a základného tovaru. Prebiehajú rokovania medzi ruským velením a správou mesta a regiónu o zachovaní fungovania sociálnej infraštruktúry, zabezpečení poriadku a bezpečnosti obyvateľstva, dodal Konašenkov.

Starosta Chersonu Ihor Kolychajev predtým uviedol, že príslušníci ruských inváznych vojsk dobyli v noci na stredu miestnu železničnú stanicu a prístav. Podľa neho v meste zahynulo množstvo ľudí, vojakov aj civilistov.

Ruské pozemné jednotky minulý týždeň vo štvrtok vstúpili na južnú Ukrajinu z územia polostrova Krym, ktorý Moskva anektovala v roku 2014. Práve na juhu Ukrajiny dosahujú ruské invázne vojská najvýraznejšie úspechy. Ruská ofenzíva sa tam zameriava aj na mestá Odesa a Mykolajiv.