Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. júl 2024Meniny má Božena
< sekcia Útok na Ukrajinu

Rusko a Ukrajina odlišne informujú o dianí na fronte v Záporoží

Na archívnej snímke ukrajinskí vojaci strieľajú na fonte na pozície ruskej armády v Záparožskej oblasti na juhovýchode Ukrajiny. Foto: TASR/AP

Keďže obe strany kontrolujú šírenie informácií z bojiska a hlásia sa k úspechom v menších oblastiach krajiny, je náročné určiť, ktorá z nich dosahuje zmysluplný postup, pripomína Reuters.

Kyjev/Moskva 6. novembra (TASR) - Rusko a Ukrajina podávali v priebehu víkendu odlišné informácie o dianí na frontovej línii v Záporožskej oblasti. Moskva tvrdí, že zastavila protiofenzívu Kyjeva, ukrajinská armáda naopak vyhlásila, že pokračuje v útočení, informuje TASR podľa agentúry Reuters.

Ukrajina od začiatku svojej protiofenzívy v júni tohto roka opätovne dobyla niekoľko malých dedín v juhovýchodnej časti Záporožskej oblasti; postup ukrajinskej armády je však pomalý a za uplynulý rok sa situácia na juhu a východe krajiny zmenila len málo.

"Nepriateľ bol zastavený a ich protiofenzíva, ktorá bola taká medializovaná, bola úplne zastavená," uviedol v pondelok pre ruské médiá predstaviteľ Moskvou dosadenej administratívy Záporožskej oblasti Jevgenij Balickij. Menšie boje pritom podľa neho pokračovali v blízkosti dedín Robotyne a Ščerbaky zhruba 22 kilometrov smerom na severozápad.

Keďže obe strany kontrolujú šírenie informácií z bojiska a hlásia sa k úspechom v menších oblastiach krajiny, je náročné určiť, ktorá z nich dosahuje zmysluplný postup a aké ťažké boje v skutočnosti prebiehajú, pripomína Reuters.

Generálny štáb ukrajinskej armády v nedeľu večer uviedol, že ruské jednotky podnikli viacero neúspešných útokov pri dedinách Robotyne a Verbove.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj cez víkend poprel tvrdenia, že vojna s Ruskom uviazla na "mŕtvom bode". Došlo k tomu po vyjadreniach hlavného veliteľa ozbrojených síl Ukrajiny Valerija Zalužného, ktorý uviedol, že konflikt smeruje k statickým opotrebovávacím bojom.