Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Útok na Ukrajinu

Zdroj západnej rozviedky: Rusko má úplnú vzdušnú prevahu nad Ukrajinou

Satelitná snímka zobrazujúca stúpajúci dym z leteckej základne Čuhuiv pri ukrajinskom Charkove, 24. februára 2022. Foto: TASR/AP

Stanica Rádio Sloboda informovala, že ukrajinský prezident Zelenskyj vo svojom vyhlásení priznal, že Ukrajina v počiatočných fázach dlho obávaného ruského útoku utrpela "vážne straty".

Brusel 24. februára (TASR) - Vysoký predstaviteľ západných spravodajských služieb tvrdí, že Rusko "zlikvidovalo" ukrajinskú protivzdušnú obranu a teraz kontroluje nebo nad celou krajinou.

"Rusi majú teraz v podstate úplnú vzdušnú prevahu nad Ukrajinou," povedal pre agentúru AFP nemenovaný predstaviteľ pod podmienkou zachovania svojej anonymity.

Hovorca ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov vo štvrtok informoval, že v dôsledku zásahov ruských ozbrojených síl bolo na Ukrajine vyradených 83 pozemných objektov vojenskej infraštruktúry.

Od začiatku vojenskej operácie boli zostrelené dva ukrajinské Su-27, dva Su-24, jeden vrtuľník a štyri útočné bezpilotné lietadlá Bayraktar, dodal Konašenkov.

Informoval tiež, že jednotky milícií samozvaných proruských republík v Donbase postúpili o 6-8 kilometrov vďaka palebnej podpore ruského delostrelectva a letectva.

Stanica Rádio Sloboda (RFE/RL) informovala, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo svojom vyhlásení priznal, že Ukrajina v počiatočných fázach dlho obávaného ruského útoku utrpela "vážne straty". Podľa jeho poradcu bolo zabitých najmenej 40 ľudí.

Zelenskyj sa takto vyjadril krátko po tom, ako ruské rakety zaútočili na letecké základne a vojenskú infraštruktúru v najmenej 25 mestách.

Špeciálna vojenská operácia, ktorú nariadil ruský prezident Vladimir Putin a ktorej cieľom je "demilitarizácia" Ukrajiny, sa začala v skorých ranných hodinách, pričom výbuchy a zvuk sirén bolo počuť aj v hlavnom meste Kyjeve a na jeho letisku Boryspil. Výbuchy rakiet hlásili aj v mnohých ďalších mestách vrátane Charkova (Charkiv), Kramatorska, Dnipra, Mariupolu, Odesy a Zaporižžia.

Útok vyvolal pobúrenie a odsúdenie Západu i iných regiónov sveta, pretože vzrástli obavy z vypuknutia veľkej vojny v strede Európy.

Veľvyslanci NATO uviedli, že aliancia súhlasila s posilnením svojich pozemných, námorných a vzdušných síl na svojom východnom krídle v susedstve Ukrajiny a Ruska.

Zelenskyj, ktorý telefonicky hovoril s americkým prezidentom Joeom Bidenom a britským premiérom Borisom Johnsonom, vyhlásil v krajine stanné právo, ale vyzval občanov, aby zostali pokojní. Povedal, že Moskva spustila totálny útok na Ukrajinu, pričom sa zameriava na na "našu vojenskú infraštruktúru" a pohraničnú stráž.