Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Útok na Ukrajinu

Rusko môžu občania opustiť s cudzou menou v prepočte do 10.000 dolárov

Ľudia stoja v rade pred bankomatom v Petrohrade v Rusku v piatok 25. februára 2022. Foto: TASR/AP

Dlhé rady pred bankomatmi v Moskve sa tvoria už niekoľko dní – niektoré z nich už nemajú k dispozícii nijakú hotovosť.

Moskva 2. marca (TASR) - Ruský prezident Vladimir Putin na základe dekrétu, ktorý podpísal, zakázal obyvateľom Ruska opustiť krajinu s finančnou hotovosťou v cudzej mene, ktorá by prekročila v prepočte 10.000 dolárov (približne 9000 eur). V stredu o tom informovala agentúra DPA.

Tento krok má za cieľ zabrániť odlivu finančného kapitálu po tom, čo boli na Rusko uvalené tvrdé sankcie za inváziu na Ukrajinu. Dekrét začal platiť v stredu.

DPA približuje, že mnoho ľudí v súvislosti s obavami z vyostrenia situácie odchádza aj z Ruska, pričom si zo svojich účtov masívne vyberajú peniaze. Dlhé rady pred bankomatmi v Moskve sa tvoria už niekoľko dní – niektoré z nich už nemajú k dispozícii nijakú hotovosť.

Dôvodom sú západné sankcie voči ruským bankám. V dôsledku nich už prestali fungovať niektoré platby kartami v obchodoch. Viacero druhov tovaru, napríklad vína či šampanského, zdraželo o niekoľko tisíc rubľov (niekoľko desiatok eur). Keďže ruský rubeľ čelí bezprecedentnej devalvácii, ľudia sa obávajú, že pre vojnu prídu o svoje úspory. Mnohí preto nakupujú technické zariadenia, napríklad mobilné telefóny, ešte predtým, než dôjde k zvýšeniu cien a nebudú si ich môcť viac dovoliť.

Samotný Putin zdôvodnil obmedzenia vývozu cudzích mien "nepriateľskými" krokmi Spojených štátov a ďalších krajín Západu voči Rusku.