Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Útok na Ukrajinu

V Rusku odsúdili muža za špionáž a vlastizradu na 12 rokov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ruská bezpečnostná služba FSB vo februári uviedla, že zadržala ženu za vlastizradu, pretože získavala peniaze pre ukrajinskú armádu.

Moskva 4. apríla (TASR) - Rusa, ktorý sa pokúsil odovzdať tajné informácie nemeckej vláde výmenou za pomoc pri presťahovaní sa, odsúdili na 12 rokov za vlastizradu, uviedol vo štvrtok ruský súd. TASR sa odvoláva na agentúru AFP.

Muž zhromažďoval tajné vojenské informácie a "pokúsil sa nadviazať kontakt" s nemeckým úradníkom, uviedol súd. Podľa správ miestnych médií ho bezpečnostné služby zadržali v júni 2023 a našli u neho pamäťový disk so súradnicami ruských vojenských jednotiek. Muž bude väznený v trestaneckej kolónii s prísnym režimom.

Za vlastizradu hrozí v Rusku doživotné väzenie. Organizácie na ochranu práv tvrdia, že Moskva pravidelne obviňuje z vlastizrady opozíciu a kritikov ruskej invázie na Ukrajine. Od začiatku invázie Ruska na Ukrajinu pred dvoma rokmi úrady obvinili z vlastizrady desiatky ľudí a obviňujú ich z pomoci Kyjevu a Západu.

Ruská bezpečnostná služba FSB vo februári uviedla, že zadržala ženu za vlastizradu, pretože získavala peniaze pre ukrajinskú armádu.