Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Útok na Ukrajinu

Rusko tvrdí, že na Ukrajine vzdorujú najmä ozbrojení nacionalisti

Dym stúpa zo základne protivzdušnej obrany po ruskom útoku v Mariupole v Doneckej oblasti na juhovýchode Ukrajiny vo štvrtok 24. februára 2022. Foto: TASR/AP

Ruský minister obrany Sergej Šojgu vydal všetkým veliteľom ruských jednotiek osobitný rozkaz, aby sa k ukrajinským vojakom správali s úctou.

Moskva 24. februára (TASR) - Ruské ministerstvo obrany vo štvrtok informovalo, že v oblasti bojov na Ukrajine vzdorujú "najmä ozbrojené skupiny nacionalistov".

"Ozbrojenci ukrajinských ozbrojených síl sa snažia vyhnúť bojom a dohodnúť sa na koridoroch na opustenie bojovej zóny bez zbraní," uviedol podľa spravodajského webu Gazeta.ru hovorca ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov.

Ruský minister obrany Sergej Šojgu vydal všetkým veliteľom ruských jednotiek osobitný rozkaz, "aby sa k ukrajinským vojakom správali s úctou".

"Vzhľadom na skutočnosť, že vojenský personál ozbrojených síl Ukrajiny - na rozdiel od nacionalistov - zložil prísahu ukrajinskému ľudu a poslúchol rozkazy, správajte sa k nim s rešpektom", povedal Šojgu.

Vo svojom rozkaze nariadil aj vytvorenie koridorov pre bezpečný odchod ukrajinských vojakov, ktorí zložili zbrane z priestorov operácie k svojim rodinám.
Na snímke pohľad na zničený súkromný dom po ostreľovaní ruskej armády v Kyjeve vo štvrtok 24. februára 2022.
Foto: TASR/AP

Podľa Gazety.ru Konašenkov vyhlásil, že útoky ozbrojených síl Ruskej federácie nezasahujú ukrajinské mestá, ani sociálnu infraštruktúru vo vojenských posádkach, čím mal na mysli domy pre dôstojníkov, ubytovne a kasárne. Cieľom je predísť stratám medzi ukrajinským vojenským personálom a ich rodinami, uviedol Konašenkov.

Začiatok tzv. špeciálnej vojenskej operácie v Donbase na východe Ukrajiny oznámil ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok v skorých ranných hodinách.

Vojenské akcie sú podľa Putina namierené "proti tým, ktorí si vzali Ukrajinu a jej ľud za rukojemníkov". Povedal tiež, že cieľom je "denacifikácia a demilitarizácia" Ukrajiny. Režim v Kyjeve podľa neho pácha genocídu na východe krajiny a spravodlivosť a pravda sú na strane Ruska. Tvrdil aj to, že zodpovednosť za krv bude na rukách Ukrajincov a že Rusko nemá v pláne okupovať územie Ukrajiny.

Viacerí predstavitelia ruského vedenia, napríklad predseda Štátnej dumy Viačeslav Volodin, vyzvali ukrajinských vojakov, aby zložili zbrane.

Po tom, ako Putin oznámil začiatok vojenskej operácie, ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyhlásil na Ukrajine stanné právo a vyzval občanov, aby nepodliehali panike. Terčom Ruska je podľa neho vojenská infraštruktúra.