Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Útok na Ukrajinu

Rusko posilňuje protiraketovú obrany Moskvy a Kurilských ostrovov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ruský minister obrany Sergej Šojgu predstavil v stredu plán na modernizáciu systémov protiraketovej obrany v Moskve.

Moskva 22. marca (TASR) - Ruský minister obrany Sergej Šojgu predstavil v stredu plán na modernizáciu systémov protiraketovej obrany v Moskve. Zároveň oznámil rozmiestnenie pobrežných protiraketových systémov na jednom z Kurilských ostrovov, informuje TASR podľa správ agentúry AFP a denníka The Guardian.

Na strechách budov v okolí Moskvy sa tento rok objavilo podľa AFP niekoľko protivzdušných obranných systémov. "Tento rok dokončíme modernizáciu protiraketovej obrany Moskvy," uviedol Šojgu na stretnutí s vojenskými predstaviteľmi. Dodal, že vývoj protivzdušnej obrany je jednou z hlavných priorít armády.

Šéf ruského rezortu obrany tiež oznámil, že armáda sformuje nový oddiel a divíziu protivzdušnej obrany, ktoré budú vycvičené na používanie nových protiraketových systémov S-350.

Šojgu neuviedol, či tieto kroky súvisia s konfliktom na Ukrajine. AFP však upozorňuje, že v poslednom čase sa zvýšil počet útokov dronmi na území Ruska a polostrove Krym, ktorý Moskva anektovala v roku 2014.

Ruská armáda okrem toho umiestnila divíziu svojich pobrežných protiraketových systémov Bastion aj na ostrove Paramušir – jednom z Kurilských ostrov, o ktoré sa Rusko sporí s Japonskom. Moskva sa tak snaží posilniť ruskú obranu na Ďalekom východe.

"Aby zadržali Rusko a Čínu, zvýšili Spojené štáty výrazne svoju vojenskú prítomnosť v ázijsko-pacifickom regióne a... pokračujú tam v budovaní novej americkej bezpečnostnej architektúry," uviedol Šojgu v súvislosti s umiestnením protiraketovej obrany na Paramušir.

Spor o Kurilské ostrov medzi Ruskom a Japonskom trvá už od druhej svetovej vojny a v jeho dôsledku Tokio o Moskva nikdy nepodpísali mierovú zmluvu, ktorou by formálne ukončili túto vojnu.