Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Útok na Ukrajinu

Ruská prokurátor žiada 7-ročný trest pre politika za kritiku invázie

Na archívnej snímke z 27. mája 2022 muži pomáhajú pri rekonštrukčných prácach budovy zničenej ostreľovaním v ukrajinskom meste Makariv, ležiacom asi 50 kilometrov západne od Kyjeva počas 93. dňa ruskej invázie na Ukrajinu. Foto: TASR/AP

Gorinov kritizoval ruskú vojenskú inváziu v marci na pracovnom stretnutí, ktoré bolo nahrávané a neskôr zverejnené na platforme YouTube.

Moskva 8. júla (TASR) - Ruská prokuratúra požiadala vo štvrtok o sedemročný trest odňatia slobody pre poslanca moskovského mestského zastupiteľstva Alexeja Gorinova za kritiku ruskej vojenskej operácie na Ukrajine. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Gorinov (60), vyštudovaný právnik, bol zadržaný koncom apríla za šírenie "vedome nepravdivých informácií" o ruskej armáde. Podľa AFP je Gorinov prvým riadne zvoleným politikom z radov ruskej opozície, ktorému hrozí väzenie za kritiku ruskej vojenskej invázie na Ukrajinu.

Prokurátor na pojednávaní obvodného súd v moskovskej štvrti Meščanskij obvinil Gorinova z podkopávania autority ruských ozbrojených síl, k čomu ho mala viesť "politická nenávisť".

Gorinov kritizoval ruskú vojenskú inváziu v marci na pracovnom stretnutí, ktoré bolo nahrávané a neskôr zverejnené na platforme YouTube.

Gorinova na štvrtkové súdne pojednávanie prišli podporiť desiatky ľudí vrátane jeho manželky a sestry.

Vpád ruských vojsk na Ukrajinu viedol k ďalšiemu obmedzeniu slobody slova v Rusku a kritika ruskej vojenskej operácie na Ukrajine sa stala v podstate zakázanou. Ruský parlament schválil totiž v marci zákon, na základe ktorého je možné potrestať odňatím slobody šírenie "nepravdivých" informácií o ruskej armáde. Na základe tohto zákona je stíhaný i Gorinov.

Ruský parlament v stredu tiež schválil sprísnenie trestov za vyzývanie na konanie, ktoré ohrozuje národnú bezpečnosť, a za "tajnú" spoluprácu s cudzincami.