Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 26. október 2024Meniny má Demeter
< sekcia Útok na Ukrajinu

Rusko tvrdí, že prevzalo kontrolu nad ukrajinskou dedinou Zahirne

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ruskej armáde sa už niekoľko mesiacov darí postupovať predovšetkým na východe Ukrajiny, avšak bez toho, aby dosiahla skutočný prielom, konštatuje AFP.

Moskva 16. júna (TASR) - Ruské ministerstvo obrany v nedeľu oznámilo, že jeho jednotky prevzali kontrolu nad dedinou Zahirne na juhu Ukrajiny. Ruská armáda tak pokračuje v postupe na frontovej línii proti ukrajinskej armáde, ktorá trpí nedostatkom vojakov a munície. TASR informuje podľa správ agentúr Reuters a AFP.

"Jednotky východných síl oslobodili dedinu Zahirne v Záporožskej oblasti a obsadili ďalšie výhodnejšie pozície," uviedlo ruské ministerstvo obrany vo vyhlásení.

Ruskej armáde sa už niekoľko mesiacov darí postupovať predovšetkým na východe Ukrajiny, avšak bez toho, aby dosiahla skutočný prielom, konštatuje AFP. Tento týždeň armáda údajne obsadila tri ukrajinské dediny. Ruský prezident Vladimir Putin nedávno oznámil, že Rusko tento rok už dobylo 47 ukrajinských miest a obcí.

Rusko v máji taktiež začalo s ofenzívou v Charkovskej oblasti, kde obsadilo niekoľko miest, než jeho postup spomalila ukrajinská armáda.

Jednotky Kyjeva už niekoľko mesiacov zápasia s nedostatkom vojakov a munície, a to aj napriek prísľubom Západu o dodávkach zbraní.