Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Útok na Ukrajinu

Rusko zablokovalo nezávislé média pre pokrývanie udalostí na Ukrajine

Civilista hliadkuje na kontrolnom stanovišti 26. februára 2022 v Kyjeve. Foto: TASR/AP

K tomu kroku pristúpili ruské orgány šesť dní po tom, ako ruská armáda napadla susednú Ukrajinu, pričom násilie eskaluje najmä v hlavnom meste Kyjev a v druhom najväčšom meste Charkov.

Moskva 1. marca (TASR) - Rusko sa rozhodlo zablokovať nezávislú ruskú televíznu stanicu Dožď a liberálnu rozhlasovú stanicu Echo Moskvy, pretože poskytujú "zámerne nepravdivé informácie" o ruskej invázii na Ukrajine. Informovala o tom v utorok agentúry AFP a AP.

Ruská generálna prokuratúra požiadala ruský regulačný úrad o "obmedzenie prístupu" k spomínaným médiám, pretože uverejňujú materiál s výzvami na "extrémistickú činnosť" a "cielene a systematicky" publikujú "zámerne nepravdivé informácie o činnosti ruských vojakov počas špeciálnej operácie" na Ukrajine.

Podľa agentúry AFP boli webové stránky oboch týchto staníc v Rusku nedostupné už krátko po tom, ako ruská prokuratúra zverejnila k veci vyhlásenie.

Alexej Venediktov, šéfredaktor rozhlasovej stanice Echo Moskvy, ktorá je jednou z najstarších ruských rozhlasových staníc, na sociálnej sieti Telegram uviedol, že stanica bola stiahnutá z vysielania.

K tomu kroku pristúpili ruské orgány šesť dní po tom, ako ruská armáda napadla susednú Ukrajinu, pričom násilie v poslednom čase eskaluje najmä v hlavnom meste Kyjev a v druhom najväčšom meste Charkov, píše AFP.

Po tom, ako ruský prezident Vladimir Putin minulý štvrtok (24. februára) skoro ráno oznámil, že ruská armáda začala "špeciálnu vojenskú operáciu" na Ukrajine, upozornila Ruská Federálna služba pre dozor v oblasti telekomunikácií, informačných technológií a masmédií (Roskomnadzor) ruské média na to, že zverejňujú "nepresné informácie" o udalostiach na Ukrajine. Nariadila im, aby odstránili správy, ktoré vojenskú operáciu Ruska na Ukrajine označujú za "napadnutie, inváziu alebo vyhlásenie vojny" s tým, že v opačnom prípade im hrozí zablokovanie a pokuta.