Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Útok na Ukrajinu

Ruský Yandex varuje užívateľov pred dezinformáciami ohľadne Ukrajiny

Ľudia sa pozerajú na zničenú bytovku po raketovom útoku ruskej armády v ukrajinskej metropole Kyjev v piatok 25. februára 2022. Foto: TASR/AP

Buďte, prosím, pozorní, píše sa pod vyhľadávacím panelom portálu Yandex pri hľadaní najnovších správ o Ukrajine.

Moskva 25. februára (TASR) - Ruský technologický gigant Yandex varoval ruských používateľov pred nespoľahlivými informáciami na internete, ktoré sa týkajú ruskej invázie na Ukrajinu. Tento krok nasledoval po tom, ako sa Moskva vyhrážala ruským médiám v súvislosti s tým, aké informácie zverejňujú. Informovala o tom agentúra Reuters.

"Niektoré materiály na internete môžu obsahovať nepresné informácie. Buďte, prosím, pozorní," píše sa pod vyhľadávacím panelom portálu Yandex pri hľadaní najnovších správ o Ukrajine. Správa sa zobrazuje iba používateľom hľadajúcim výsledky v ruštine. Firma spresnila, že banner sa automaticky zobrazuje pri vyhľadávacích dopytoch od štvrtkového večera.

Ruská Federálna služba pre dozor v oblasti telekomunikácií, informačných technológií a masmédií (Roskomnadzor) vyzvala ruské médiá, aby pri informovaní o "špeciálnej vojenskej operácii" používali informácie a údaje "iba z oficiálnych ruských zdrojov". Za šírenie nepravdivých informácií môžu médiá dostať pokutu až do výšky päť miliónov rubľov (vyše 51.700 eur).

Podľa šéfredaktora ruskej televízie Dožď sa "Roskomnadzor snaží zaviesť v Rusku vojenskú cenzúru".