Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Útok na Ukrajinu

Stredné Považie ruší partnerstvá s ruskými a bieloruskými mestami

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Dubnica nad Váhom má podľa hovorkyne Veroniky Valuchovej podpísaný dokument o vzájomnej spolupráci s ruským mestom Jaroslavľ.

Trenčín 9. marca (TASR) – Niektoré samosprávy na strednom Považí v súvislosti s inváziou ruských vojsk na Ukrajinu pristúpia k rušeniu partnerstiev s mestami v Rusku a v Bielorusku.

Podľa hovorkyne Púchova Laury Krošlákovej púchovská radnica má aktuálne uzavreté partnerstvo s ruským Omskom a bieloruským Bobrujskom. „V súvislosti s aktuálnou vojnovou situáciou na Ukrajine vzišiel zo strany jedného poslanca MsZ v Púchove podnet na zrušenie partnerstva medzi Púchovom a obomi mestami. Riešiť to budú na najbližšom zasadnutí poslanci mestského zastupiteľstva,“ doplnila Krošláková.

Ako TASR informovala vedúca oddelenia komunikácie, kultúry a medzinárodnej spolupráce považskobystrickej radnice Miluše Kollárová, mesto Považská Bystrica navrhuje na základe odporúčania krízového štábu dočasne prerušiť spoluprácu s partnerskými mestami na území Ruskej federácie (Sovetsk) a Bieloruska (Žodino). „Napriek tomu, že ide možno o kontroverzné opatrenie, je potrebné aj týmto spôsobom demonštrovať svoj postoj voči agresii,“ zdôraznila Kollárová.

Dubnica nad Váhom má podľa hovorkyne Veroniky Valuchovej podpísaný dokument o vzájomnej spolupráci s ruským mestom Jaroslavľ. „Mestá spojila tragédia miestneho hokejového tímu Lokomotiv Jaroslavľ, ktorého hráčom bol aj dubnický rodák Pavol Demitra. V súčasnosti je spolupráca s mestom Jaroslavľ utlmená,“ priblížila hovorkyňa.

Mestá Trenčín, Nové Mesto nad Váhom a Ilava nemajú uzavretú partnerskú zmluvu so žiadnym ruským a bieloruským mestom.