Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Útok na Ukrajinu

Sánchez na záver summitu NATO zdôraznil jednotu a pomoc Ukrajine

Španielsky premiér Pedro Sánchez sa prihovára počas tlačovej konferencie na konci summitu NATO v Madride 30. júna 2022. Foto: TASR/AP

Táto "neospravedlniteľná a nezákonná" invázia podľa Sáncheza potvrdila, že členské krajiny musia držať spolu, aby boli schopné čeliť Rusku a jeho deštrukčnej kapacite.

Madrid 30. júna (TASR) - Španielsky premiér Pedro Sánchez vo štvrtok na záver madridského summitu NATO zdôraznil jednotu a súdržnosť členských krajín, podporu prejavenú Ukrajine, dohodu o prijatí Fínska a Švédska i prijatie novej strategickej koncepcie Aliancie.

"Najdôležitejšou časťou tohto summitu je vyjadrenie pevného odkazu jednoty a súdržnosti, ktorú preukázali všetky zúčastnené krajiny," povedal Sánchez vo vyhlásení. Členské krajiny Aliancie podľa jeho slov potvrdili pevnosť európskych i transatlantických väzieb. "Hlavným cieľom všetkých krokov je zachovať mier a chrániť našu spoločnosť," povedal.

Premiér pripomenul, že summit bol aj reakciou na ruskú inváziu na Ukrajinu. Táto "neospravedlniteľná a nezákonná" invázia podľa Sáncheza potvrdila, že členské krajiny musia držať spolu, aby boli schopné čeliť Rusku a jeho deštrukčnej kapacite.

Účasť ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, (ktorý sa pripojil prostredníctvom videokonferencie) lídrom umožnila vyjadriť solidaritu a pomoc Ukrajine. Členské krajiny NATO Ukrajine takisto naďalej pomáhajú v oblasti financií, humanitárnej pomoci i dodávok zbraní, pripomenul.

"Jedným z výsledkov tohto summitu, ktoré majú historický význam, je dohoda, ktorá umožní dvom veľkým európskym demokraciám, akými sú Švédsko a Fínsko, vstúpiť do NATO," povedal.

"Rozhodnutie Švédska a Fínska vstúpiť do NATO je najlepším dôkazom hodnoty Aliancie ako organizácie, ktorá sa usiluje brániť mier a brániť medzinárodný poriadok založený na pravidlách, ktoré Putin spochybňuje," povedal.

Takisto pripomenul, že lídri sa v Madride dohodli na novej strategickej koncepcii ozbrojených síl, ktorá určí budúcnosť Aliancie na najbližšie roky. Tento koncept podľa Sáncheza obsahuje aj nástroje a prostriedky na zabezpečenie mieru a stability v euroatlantickom priestore. Vzťahuje sa podľa španielskeho premiéra aj na situáciu v subsaharskej Afrike a v oblasti Sahelu, ktorá sú zvlášť znepokojujúca najmä pre Španielsko v spojitosti s terorizmom, potravinovou krízou, migrantmi a klimatickou zmenou.

Hlavy štátov a vlád 30 členských štátov NATO sa počas prvého dňa summitu v Madride rozhodli výrazne posilniť i východné krídlo Aliancie.

Sánchez označil madridský summit za úspech z oblasti organizácie i obsahu. Španieli sú podľa jeho slov hrdí na závery tohto zhromaždenia, pretože zvyšuje prestíž ich krajiny a posilňuje jej zahraničnú politiku.