Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 26. október 2024Meniny má Demeter
< sekcia Útok na Ukrajinu

SBU zadržala obvineného z poskytovania citlivých informácií Rusku

Putá, ilustračné foto. Foto: Teraz.sk - Jaroslav Taldík

SBU vo vyhlásení napísala, že zadržaný pracoval na mestskom úrade v meste Chmeľnyckyj a s Moskvou zdieľal údaje o pozíciách ukrajinskej armády.

Kyjev 14. júna (TASR) - Ukrajinská bezpečnostná služba (SBU) v piatok uviedla, že zadržala úradníka z Chmeľnyckej oblasti a obvinila ho z poskytovania citlivých vojenských informácií ruskej tajnej službe. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

SBU vo vyhlásení napísala, že zadržaný pracoval na mestskom úrade v meste Chmeľnyckyj a s Moskvou zdieľal údaje o pozíciách ukrajinskej armády.

Rusko "plánovalo využiť tieto informácie na prípravu raketových úderov aj na možné sabotáže a teroristické útoky", vysvetlila SBU. Dodala, že zadržaný úradník je vo väzbe a na základe obvinenia z vlastizrady mu hrozí doživotný trest odňatia slobody.

SBU tvrdí, že ruské bezpečnostné služby sa s úradníkom prvýkrát skontaktovali v 90. rokoch, keď študoval v Moskve. Obvinený podľa SBU odovzdával citlivé informácie prostredníctvom online platformy.

Kyjev sa od začiatku ruskej invázie vo februári 2022 snaží odhaľovať osoby podozrivé z napomáhania ruskej armáde, pričom mnohé pôsobia na východe a juhu Ukrajiny. OSN vlani uviedla, že Ukrajina od vpádu ruských vojsk vo februári 2022 začala viac ako 6600 trestných konaní "proti jednotlivcom za kolaboráciu a iné zločiny súvisiace s konfliktom".