Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Útok na Ukrajinu

Scholz hovoril so slovinským premiérom o energetickej kríze

snímke sprava nemecký kancelár Olaf Scholz a slovinský premiér Robert Golob informujú médiá po stretnutí v Berlíne v utorok 12. júla 2022. Foto: TASR/AP

Golob zdôraznil, že riešenie je potrebné hľadať v rámci Európskej únie, a to nielen pri dodávkach zemného plynu, ale aj ďalších zdrojoch energie.

Berlín 12. júla (TASR) – Nemecký kancelár Olaf Scholz a nový slovinský premiér Robert Golob sa chcú spoločne usilovať o nájdenie východiska z energetickej krízy. Zhodli sa na tom na utorkovom stretnutí v Berlíne, informuje TASR na základe servisu agentúr DPA a STA.

Golob zdôraznil, že riešenie je potrebné hľadať v rámci Európskej únie, a to nielen pri dodávkach zemného plynu, ale aj ďalších zdrojoch energie. Podľa jeho slov je cieľ prekonať zimu bez ruského zemného plynu veľmi ambiciózny, no dosiahnuteľný, ak bude EÚ spolupracovať.

Predseda slovinskej vlády sa vyslovil za posilnenie výstavby plynovodov a diaľkovodov v Európe s cieľom dosiahnuť ekologickú transformáciu. "Takto môžeme spojiť vietor na severe so slnkom na juhu a vytvoriť veľmi silný a stabilný systém, jednotný európsky systém," povedal Golob novinárom.

Scholz na spoločnej tlačovej konferencii povedal, že je potrebné urobiť všetko pre to, aby sa znížila závislosť od energetických dodávok. "Rozvoj veternej a solárnej energie zohráva pre obe naše krajiny veľkú úlohu a o tomto sme sa veľmi dôkladne rozprávali," doplnil.

Golob bol v Berlíne na prvej zahraničnej ceste od nástupu do funkcie začiatkom júna. Okrem dôsledkov vojny na Ukrajine hovoril so Scholzom aj o rozširovaní EÚ o krajiny západného Balkánu.