Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Útok na Ukrajinu

Šéf inštitútu ombudsmana IOI sa v Maďarsku zaujíma o pomoc Ukrajincom

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Field, ktorý je súčasne aj ombudsmanom Západnej Austrálie, sa podľa AJBH zameriava na priamu právnu a humanitárnu podporu pre utečencov z Ukrajiny.

Budapešť 12. septembra (TASR) - Predseda Medzinárodného inštitútu ombudsmana (IOI) Chris Field pricestoval v pondelok do Maďarska na pozvanie predsedu Úradu komisára pre základné práva (AJBH) Ákosa Kozmu, aby získal informácie o pomoci utečencom z Ukrajiny. Informuje o tom spravodajca TASR v Budapešti s odvolaním sa na správu agentúry MTI.

Field, ktorý je súčasne aj ombudsmanom Západnej Austrálie, sa podľa AJBH zameriava na priamu právnu a humanitárnu podporu pre utečencov z Ukrajiny, okrem iného na informačných miestach ombudsmana v Beregsurányi a v Záhonyi.

Kozma zdôraznil, že otvorenie dočasných informačných miest je novinkou v praxi medzinárodného ombudsmana. Viacerí jeho zahraniční kolegovia uviedli, že uvažujú o vybudovaní systému, ktorý je podobný sieti regionálnych pracovísk ombudsmana.

Predseda IOI si pri obci Csengersima na maďarsko-rumunských hraniciach v Sabolčsko-satmársko-berežskej župe preveril činnosť pohraničnej stráže a v ďalších dňoch navštívi úsek maďarsko-ukrajinskej hranice. V programe má okrem iného aj schôdzku s predsedom Ústavného súdu Maďarska a s vedením maďarskej polície.

IOI, ktorý bol založený v roku 1978, je jedinou globálnou organizáciou pre spoluprácu viac ako 200 nezávislých inštitúcií ombudsmana pôsobiacich na miestnej, regionálnej a národnej úrovni z viac ako 100 krajín sveta. Ombudsman Západnej Austrálie Chris Field je predsedom IOI od mája 2021.