Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Útok na Ukrajinu

Šéf rakúskej krajne pravicovej strany FPÖ poprel napojenie na Rusko

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Podozrenie zo špionáže sa týka bývalého zamestnanca rakúskej tajnej služby, ktorý bol údajne dvojitým agentom a špehoval pre Moskvu.

Viedeň 12. apríla (TASR) - Šéf rakúskej krajne pravicovej strany FPÖ (Slobodná strana Rakúska) Herbert Kickl sa dištancoval od Moskvy v rámci vyšetrovania podozrenia zo špionáže pre Rusko v Rakúsku. TASR informuje na základe piatkovej správy agentúry DPA.

Kickl, ktorý bol rakúskym ministrom vnútra v rokoch 2017 až 2019, vo štvrtok pred parlamentným vyšetrovacím výborom vypovedal ako svedok v prípade údajného zneužitia moci. Uviedol, že nemá "absolútne žiadne" osobné napojenie na Rusko.

Podozrenie zo špionáže sa týka bývalého zamestnanca rakúskej tajnej služby, ktorý bol údajne dvojitým agentom a špehoval pre Moskvu. Kickl sa počas štvrtkového vypočúvania vyjadril, že podozrivého nepoznal, a ako minister nemal informácie o tom, že úradník bol už vtedy konfrontovaný s obvinením zo špionáže.

Údajný dvojitý agent vraj posúval informácie Janovi Marsalekovi, ktorý bol manažérom dnes už skrachovanej nemeckej firmy, Wirecard a ktorý je momentálne na úteku. Kickl povedal, že Marsaleka osobne nepoznal. Potvrdil však, že Marsalek sa stretol s inými zamestnancami ministerstva vnútra. Dôvodom stretnutia vraj bolo prediskutovanie nápadov na zastavenie migrácie z krajín severnej Afriky.

Kicklova strana je dlhodobo kritizovaná za svoj postoj voči Rusku. FPÖ je proti sankciám, ktoré boli uvalené na Moskvu v súvislosti s inváziou na Ukrajinu, a sám Kickl sa vo februári tohto roka vyjadril, že vzťahy s Ruskom "sa musia znormalizovať."

V roku 2016 strana uzavrela dohodu o priateľstve so stranou Jedotné Rusko tamojšieho prezidenta Vladimira Putina. Podľa FPÖ však k implementácii tohto paktu nikdy nedošlo.

Rakúsko na jeseň čakajú parlamentné voľby a FPÖ s približne 27 percentami v prieskumoch zatiaľ vedie.