Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Útok na Ukrajinu

Šéf parlamentu Ukrajiny sa snažil zmierniť rozpor s Poľskom o masakre

Na archívnej snímke Ruslan Stefančuk. Foto: TASR/AP

Poľsko je napriek komplikovanej vzájomnej histórii jedným z najsilnejších podporovateľov Ukrajiny už od začiatku ruskej invázie. Poskytlo tiež útočisko pre asi 1,6 milióna ukrajinských utečencov.

Varšava 25. mája (TASR) - Predseda ukrajinského parlamentu Ruslan Stefančuk sa vo štvrtok snažil zmierniť konflikt s Poľskom o masakri vo Volyňskej oblasti počas druhej svetovej vojny. V poľskom parlamente predniesol príhovor a vyjadril v ňom hlbokú sústrasť rodinám vyvraždených Poliakov. TASR informuje podľa agentúr DPA a PAP.

"Rozumieme vašej bolesti nad stratou vašich drahých. Vyjadrujem hlbokú sústrasť všetkým rodinám zasiahnutým vtedajšími udalosťami vo Volyni a ich potomkom," povedal Stefančuk.

Zástupca poľskej vlády Lukasz Jasina minulý týždeň vyzval ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, aby sa Ukrajina verejne ospravedlnila za masakre, ktoré vyvrcholili v júli 1943.

Poľský minister zahraničných vecí Zbigniew Rau po príhovore Stefančuka vyhlásil, že prejav ukázal, že Poliaci a Ukrajinci sú "na dobrej ceste k uzmiereniu"

"Počuli sme, čo sme chceli počuť. Myslím, že to bol veľmi dobrý prejav," povedal Rau.

Masakre v oblasti Volyň a vo východnej Haliči v rokoch 1943-45 páchali bojovníci Ukrajinskej povstaleckej armády (UPA), pričom vyvraždili asi 100.000 Poliakov. Ich úmyslom bolo pomôcť presadiť ukrajinské nároky na toto územie zlikvidovaním tamojšieho poľského obyvateľstva a vyvolať povstanie proti okupačným nemeckým silám.

Mnohé obete nahnali v ich dedinách do kostolov a podpálili ich. Pri následných odvetách zomrelo odhadom 20.000 Ukrajincov. Poľsko si tento rok pripomína 80. výročie masakrov.

Minulý týždeň hovorca poľského ministerstva zahraničných vecí Jasina vyzval v interview Zelenského na ospravedlnenie, čo vyprovokovalo reakciu ukrajinského veľvyslanca vo Varšave Vasyla Zvaryča. "Každý pokus diktovať ukrajinskému prezidentovi alebo Ukrajine, čo máme robiť, pokiaľ ide našu vzájomnú minulosť, je neprijateľný a nešťastný," napísal Zvaryč v tvíte. Neskôr ho vymazal a naznačil, že Ukrajina je otvorená dialógu o tejto téme.

Poľsko je napriek komplikovanej vzájomnej histórii jedným z najsilnejších podporovateľov Ukrajiny už od začiatku ruskej invázie. Poskytlo tiež útočisko pre asi 1,6 milióna ukrajinských utečencov pred vojnou.