Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Útok na Ukrajinu

Slovenské mimovládne organizácie iniciovali výzvu #KtoPomozeUkrajine

Na snímke ľudia kráčajú po ostreľovaní ruskej armády v Kyjeve vo štvrtok 24. februára 2022. Foto: TASR/AP

Organizácie, ktoré sa venujú podpore inkluzívnej spoločnosti, budú môcť poskytnúť odborné kapacity pri riešení akútnych potrieb ľudí z Ukrajiny a podporiť ich začlenenie sa do spoločnosti.

Bratislava 24. februára (TASR) – Viac ako 30 slovenských mimovládnych a občianskych organizácií iniciovalo spoločne výzvu #KtoPomozeUkrajine. Ide primárne o humanitárnu pomoc na Ukrajine po ruskej vojenskej invázii, v prípade potreby aj tým obyvateľom Ukrajiny, ktorí budú hľadať bezpečie na území Slovenska. Organizácie zároveň vyjadrili solidaritu ukrajinskému ľudu a pripomínajú, že stoja za Ukrajinou ako suverénnym štátom.

"Ukrajinci žijúci na Slovensku sa zaujímajú o možnosti príchodu na Slovensko a mnohí ľudia na Ukrajine sa pripravujú na odchod z krajiny. S Ukrajinou zdieľame hodnoty postavené na princípoch mieru, ľudských práv, dodržiavania medzinárodného práva a teritoriálnej suverenity a nezávislosti Ukrajiny," podotýka Zuzana Suchová z neinvestičného fondu Donio.

Vyzbierané financie pomôžu zabezpečiť napríklad potravinové balíčky s múkou, olejom, soľou a cukrom alebo hygienické balíčky s plienkami či mydlom, alebo lieky a iné zdravotnícke potreby. Zabezpečí sa tiež pitná voda i drevo na kúrenie. "S pomocou odborníkov pomôžeme deťom pomocou hry na chvíľu zabudnúť na hrôzy vojny a lepšie sa vyrovnať s traumami," podotýkajú organizácie.

V prípade potreby pôjdu financie aj na podporu ľudí, ktorí zo strachu o svoj život opustia Ukrajinu a prídu na Slovensko. Organizácie, ktoré sa venujú podpore inkluzívnej spoločnosti, budú môcť poskytnúť odborné kapacity pri riešení akútnych potrieb ľudí z Ukrajiny a podporiť ich začlenenie sa do spoločnosti. Pomôžu im zabezpečiť základné životné potreby, právnu a psychologickú pomoc, sprostredkujú sieť kontaktov a budú im asistovať pri integrácii na pracovný trh či do vzdelávania.