Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Útok na Ukrajinu

Slovenskí vedci či umelci vyjadrujú Ukrajine solidaritu a podporu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Vyhrážky a hrozby Ukrajine i Európe od ruského prezidenta Vladimira Putina považujú za desivé a varovné.

Bratislava 24. februára (TASR) – Viaceré slovenské osobnosti z oblasti kultúry, vedy či médií odsudzujú agresiu a násilie zo strany Ruska a vyjadrujú solidaritu voči Ukrajine. Uviedli to v spoločnom stanovisku, ktoré TASR poskytol spisovateľ Michal Hvorecký.

"Je neprijateľné, aby Ruská federácia vojensky vstúpila na územie suverénneho štátu a porušovala medzinárodné právo. Taký krok je nezlučiteľný s demokratickým usporiadaním sveta, ktoré je pre budúcnosť životne dôležité," uviedli v stanovisku.

Vyhrážky a hrozby Ukrajine i Európe od ruského prezidenta Vladimira Putina považujú za desivé a varovné. Putinovi podľa nich ide o presadzovanie moci aj za cenu nevinných obetí. "Vyhlásením vojny Ukrajine vyhlásil vojnu celému slobodnému a demokratickému svetu," skonštatovali.

Vyjadrujú podporu a solidaritu všetkým Ukrajincom a apelujú na ukončenie vojny a zachovanie mieru. "Sme pripravení poskytnúť ukrajinským autorkám a autorom, tvorcom, kolegyniam a kolegom všemožnú podporu," uviedli. Zároveň vyzývajú ľudí, aby nezostali voči zločinu a neprávosti ľahostajní.

Pod stanovisko sa podpísali napríklad sociológ Michal Vašečka, politik František Mikloško, právnik Peter Kresák, básnik a prekladateľ Ján Štrasser či hudobník Michal Kaščák.

Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok v skorých ranných hodinách oznámil, že rozhodol o uskutočnení špeciálnej vojenskej operácie vo východnej časti Ukrajiny. Ruské jednotky zaútočili na viacerých miestach na ukrajinskom území.