Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Útok na Ukrajinu

Smolov, prvý ruský futbalista, vyjadril nesúhlas s inváziou Ruska

Na archívnej snímke z 5. júna 2018 ruský hráč Fiodor Smolov počas prípravného futbalového zápasu Rusko - Turecko v Moskve. Foto: TASR/AP

Súdržnosť so svojou krajinou vyjadrili aj viacerí ukrajinskí futbalisti. Oleksander Zinčenko pre britské médiá uviedol, že Instagram zmazal jeho príspevok proti Vladimirovi Putinovi.

Kyjev/Moskva 24. februára (TASR) - Fjodor Smolov je prvý ruský futbalista, ktorý sa vo štvrtok verejne vyjadril proti ruskej invázii na územie Ukrajiny. Tridsaťdvaročný zakončovateľ Dinama Moskva v príspevku na sociálnej sieti Instagram pod prázdny obrázok s čiernym pozadím napísal "Nie vojne".

Ruské pozemné sily začali vo štvrtok v skorých ranných hodinách vstupovať na územie Ukrajiny. Tanky a iná ťažká technika prekročili hranicu v niekoľkých severných regiónoch a na juhu z ukrajinského polostrova Krym.

Súdržnosť so svojou krajinou vyjadrili aj viacerí ukrajinskí futbalisti. Oleksander Zinčenko pre britské médiá uviedol, že Instagram zmazal jeho príspevok proti Vladimirovi Putinovi, v ktorom adresoval ruskému prezidentovi ostré slová.

O pomoc pri úniku z krajiny prosili spolu so svojimi rodinami vo videu na sociálnej sieti Twitter brazílski futbalisti ukrajinského Šachtaru Doneck a Dynama Kyjev. "Situácia je zúfalá. Prosíme vás o zverejnenie tohto videa, aby sa to dostalo k vláde. Hranice sú uzavreté, nie sú pohonné hmoty, čoskoro nebude ani jedlo a peniaze," povedal vo videu Junior Moraes, útočník Šachtaru Doneck. Brazílsky rodák je už reprezentant Ukrajiny, za ktorú odohral 11 zápasov a dal jeden gól.