Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Útok na Ukrajinu

Smyrnov: Bakanov a Venediktovová boli suspendovaní, nie odvolaní

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Andrij Smyrnov vysvetlil, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj Venediktovovú a Bakanova stiahol z funkcií, aby neovplyvňovali vyšetrovanie trestných vecí proti zamestnancom svojich úradov.

Kyjev 18. júla (TASR) - Ukrajinská generálna prokurátorka Iryna Venediktovová a riaditeľ Bezpečnostnej služby (SBU) Ivan Bakanov boli zo svojich funkcií dočasne suspendovaní, nie odvolaní. Vo vysielaní ukrajinskej spravodajskej televízie Kanal 24 to v pondelok vyhlásil zástupca vedúceho prezidentskej kancelárie Andrij Smyrnov.

Vysvetlil, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj Venediktovovú a Bakanova stiahol z funkcií, aby neovplyvňovali vyšetrovanie trestných vecí proti zamestnancom svojich úradov.

Smyrnov spresnil, že ide o kauzy viac ako 60 prokurátorov a zamestnancov SBU, ktorí po invázii ruských jednotiek na Ukrajinu zostali na dočasne okupovanom území a "pracujú pre nepriateľa".

Smyrnov dodal, že na základe výsledkov kontrol a preverovania potom Zelenskyj rozhodne, či sa obráti na parlament a požiada ho o súhlas s odvolaním generálneho prokurátora a šéfa SBU.

Na otázku, či by sa Venediktovová a Bakanov po skončení vyšetrovania mohli vrátiť na svoje pracovné miesta, Smyrnov podľa agentúry Reuters odpovedal: "Žijeme v krajine, ktorá dodržiava zákony, a – samozrejme – si viem predstaviť (takúto možnosť)," ak budú vyšetrovaním zbavení podozrení.

Zelenského rozhodnutie v prípade Bakanova spôsobilo na Ukrajine pomerne veľký rozruch, keďže prezident republiky a riaditeľ SBU sú priateľmi z detstva.

Zelenskyj v ďalšom výnose zverejnenom na webe svojej kancelárie poveril vedením generálnej prokuratúry Olexija Symonenka, ktorý bol doposiaľ Venediktovovej námestníkom. SBU bude dočasne viesť Vasyľ Maľuka, ktorý bol predtým Bakanovovým námestníkom.