Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Útok na Ukrajinu

Španielsko a Francúzsko povolili majiteľom údržbu zhabaných jácht

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Jednotlivci za bežných okolností nemôžu v jurisdikciách, v ktorých voči nim boli zavedené sankcie, uskutočňovať finančné transakcie.

Barcelona/Paríž 20. októbra (TASR) - Španielsko a Francúzsko povolili ruským majiteľom platiť za údržbu superjácht, ktoré im boli zhabané v rámci sankcií voči ruským podnikateľom. TASR správu prevzala vo štvrtok z agentúry Reuters.

Jednotlivci za bežných okolností nemôžu v jurisdikciách, v ktorých voči nim boli zavedené sankcie, uskutočňovať finančné transakcie. Španielska a francúzska vláda však takéto platby povolili na základe zákonov v týchto dvoch krajinách i legislatívy EÚ, píše Reuters s odvolaním sa na tri zdroje oboznámené so situáciou.

Španielske ministerstvo financií pre Reuters uviedlo, že zákon z roku 2014 – prijatý po anexii Krymu Ruskom – jednotlivcom zasiahnutým sankciami umožňuje uskutočňovať platby, ktoré sú dôležité na spravovanie ich aktív. Autorizáciu platieb za údržbu lodí však ministerstvo nepotvrdilo.

Španielsko v spojitosti so sankciami zavedenými v reakcii na ruskú inváziu na Ukrajine zhabalo šesť takýchto lodí. Väčšina majiteľov podľa Reutersu uhrádza výdavky na údržbu superjácht, na platy posádky a na poplatky za kotvenie a poistenie. Francúzsko zadržalo päť lodí.