Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Útok na Ukrajinu

Španielsko prijme utečencov a posiela ďalších vojakov do Lotyšska

Na snímke vlajky členských štátov NATO vejú pred sídlom NATO v Bruseli 22. februára 2022. Foto: TASR/AP

Španielske ministerstvo obrany oznámilo, že posiela ďalších 150 vojakov do Lotyšska na posilnenie predsunutej obrany NATO. Španielsko už má v tejto pobaltskej krajine 350 vojakov.

Madrid 1. marca (TASR) - Španielska vláda v utorok oznámila, že umožní vstup do krajiny Ukrajincom utekajúcim pred ruskou inváziou. Španielsko takisto pošle ďalších 150 vojakov do Lotyšska na posilnenie operácie NATO Predsunutá prítomnosť v tejto krajine.

Hovorkyňa španielskej vlády Isabel Rodriguezová povedala, že ukrajinskí utečenci budú "plnoprávnymi občanmi" od chvíle, keď prídu na územie Španielska, najmä v oblasti "prístupu k zamestnaniu".

Španielske ministerstvo obrany oznámilo, že posiela ďalších 150 vojakov do Lotyšska na posilnenie predsunutej obrany NATO. Španielsko už má v tejto pobaltskej krajine 350 vojakov, pripomína AFP.

Európska únia plánuje Ukrajincom utekajúcim pred vojnou na základe smernice o dočasnej ochrane z roku 2001 umožniť, aby sa mohli po obdobie do troch rokov usídliť a pracovať v členských krajinách EÚ, pripomína AFP. Aktiváciu tejto smernice však musí najskôr odobriť najmenej 15 z 27 členských krajín EÚ.

NATO v roku 2016 schválilo Posilnenú predsunutú prítomnosť v Poľsku, Litve, Lotyšsku a Estónsku, kam umiestnilo medzinárodné skupiny vojakov.