Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Útok na Ukrajinu

Spojenci Ukrajiny by sa mali právne zaviazať poskytovať jej zbrane

Ukrajinská vlajka veje nad metropolou Kyjev, vpravo pamätník Veľkej vlasteneckej vojny, archívne foto. Foto: TASR/AP

Uvádza sa to v správe, ktorá skúma alternatívy k vstupu Ukrajiny do NATO.

Kyjev/Londýn 13. septembra (TASR) – Spojenci Ukrajiny by sa mali právne zaviazať, že budú krajine poskytovať veľké dodávky zbraní a niekoľko desaťročí investovať do jej obrany. Uvádza sa to v správe, ktorá skúma alternatívy k vstupu Ukrajiny do NATO. Informuje o tom TASR na základe správy denníka The Guardian.

Správu z poverenia Volodymyra Zelenského vypracovali bývalý generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Anders Fogh Rasmussen a vedúci prezidentskej kancelárie Andrij Jermak.

Zámerom je navrhnúť bezpečnostnú architektúru, ktorá by Ukrajine zaručila, že sa Rusko nebude znova snažiť ju napadnúť. Správa priamo nesúvisí s výzvami Zelenského, aby Západ zvýšil dodávky zbraní Ukrajine s cieľom pomôcť rýchlemu postupu jej armády.

Rusko pri februárovej invázii na Ukrajinu tvrdilo, že jednou z príčin je možné budúce členstvo tejto krajiny v NATO.

Správa, ktorá je výsledkom rozsiahlych diplomatických konzultácií, nenavrhuje, aby krajiny NATO kolektívne ponúkali svojej vojenské jednotky na obranu Ukrajiny. Uvádza však, že objem vojenskej, diplomatickej a ekonomickej pomoci na základe bilaterálnych dohôd by nemal byť obmedzovaný. Táto podpora by mohla byť prispôsobená úrovni hrozby a týkať sa celého medzinárodne uznaného územia Ukrajiny.

V správe sa tvrdí, že najsilnejšou bezpečnostnou zárukou pre Ukrajinu je jej schopnosť brániť sa proti agresorovi. "Na to Ukrajina potrebuje zdroje na udržiavanie významných obranných síl schopných odolať ozbrojeným silám a polovojenským jednotkám Ruskej federácie," cituje z dokumentu The Guardian.

"Urobil sa prvý, no mimoriadne dôležitý krok smerom k budúcim bezpečnostným zárukám pre Ukrajinu," uviedol Zelenskyj po stretnutí s hlavnými autormi správy. Ich odporúčania označil za základ "Kyjevského bezpečnostného paktu".

Ukrajinský líder vo vyjadrení na Telegrame doplnil, že je dôležité, aby medzinárodná pracovná skupina pod vedením Jermaka a Rasmussena pokračovala v práci a dokončila tento projekt.