Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Útok na Ukrajinu

Slovensko zabezpečí potreby pre maloletých utečencov bez sprievodu

Žena a dieťa sa pozerajú z okna autobusu, ktorý odchádza z mesta Sjevjerodoneck, tretím najväčším mestom Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny vo štvrtok 24. februára 2022. Foto: TASR/AP

Slovensko aj takto reaguje na konflikt odohrávajúci sa v susednej Ukrajine.

Bratislava 24. februára (TASR) - Slovensko zabezpečí potreby pre maloletých ukrajinských utečencov bez sprievodu. Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR už aktivovalo všetky zložky sociálnoprávnej ochrany detí, ktoré pôsobia na úradoch práce v Trebišove, Humennom a Michalovciach. Informovala o tom hovorkyňa ministerstva Monika Hnilicová.

Zložky ochrany detí na spomínaných úradoch práce podľa Hnilicovej slov zabezpečujú všetky potrebné podmienky v prípade, ak sa v rámci utečeneckej migrácie na východnej hranici územia SR vyskytnú maloleté osoby bez sprievodu. "K dispozícii je pre nich pripravené ubytovanie, strava, tiež sociálna podpora a všetky nevyhnutné prostriedky," povedala hovorkyňa.

Rezort zdôraznil, že odbor krízového manažmentu a bezpečnosti na ministerstve práce je v neustálom kontakte s dotknutými úradmi, s cieľom okamžite riešiť vzniknutú situáciu a zabezpečiť všetky potrebné kroky.

Slovensko aj takto reaguje na konflikt odohrávajúci sa v susednej Ukrajine. Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok v skorých ranných hodinách oznámil, že rozhodol o uskutočnení špeciálnej vojenskej operácie vo východnej časti Ukrajiny. Ruské jednotky zaútočili na viacerých miestach na ukrajinskom území.