Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Útok na Ukrajinu

Svetová banka pripravuje pre Ukrajinu trojmiliardový balík pomoci

Na archívnej snímke Kristalina Georgievová. Foto: TASR/AP

Fond podľa vyhlásenia urýchlene posúdi žiadosť Ukrajiny o poskytnutie núdzovej finančnej pomoci už začiatkom budúceho týždňa.

Washington 2. marca (TASR) - Svetová banka (SB) pripravuje balík pomoci pre Ruskom napadnutú Ukrajinu vo výške troch miliárd dolárov. Balík bude zahŕňať aj minimálne 350 miliónov dolárov určených na okamžitú pomoc Kyjevu. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na vyhlásenie SB.

Prvá tranža pomoci "bude predložená na schválenie (výkonnej) Rade (SB) ešte tento týždeň; po nej bude nasledovať 200-miliónový balík rýchlej podpory pre (ukrajinské) zdravotníctvo a školstvo," uvádza sa v spoločnom vyhlásení SB a Medzinárodného menového fondu (MMF), ktoré zároveň odsúdilo ruskú vojenskú agresiu voči Ukrajine a jej vážne ekonomické a humanitárne dôsledky.

MMF podľa vyhlásenia urýchlene posúdi žiadosť Ukrajiny o poskytnutie núdzovej finančnej pomoci už začiatkom budúceho týždňa.

"Sme hlboko šokovaný a zarmútený obrovskými ľudskými a ekonomickými následkami vojny na Ukrajine," uviedli vo vyhlásení prezident SB David Malpass a šéfka MMF Kristalina Georgievová.

Súčasne varovali, že ruská invázia môže prispieť k rastu cien komodít, narušeniu finančných trhov a zrýchleniu tempa globálnej inflácie. Podľa nich je preto potrebné prijať na medzinárodnej úrovni koordinované finančné opatrenia na zmiernenie týchto negatívnych dôsledkov.