Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Útok na Ukrajinu

Synoda ukrajinskej pravoslávnej cirkvi odvolala troch biskupov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

SBU vo svojom vyhlásení uviedla, že išlo o zásah proti nebezpečným aktivitám ruských tajných služieb na Ukrajine.

Kyjev/Londýn 24. novembra (TASR) - Synoda ukrajinskej pravoslávnej cirkvi (UPC) moskovského patriarchátu odvolala z funkcie troch biskupov, ktorých Bezpečnostná služby Ukrajiny (SBU) obvinila z proruskej orientácie. Z funkcií boli oficiálne uvoľnení aj dvaja biskupi, ktorí medzičasom ušli do Ruska.

O stredajšom rozhodnutí synody vo svojom spravodajstve vo štvrtok informovala britská stanica BBC, na ktorú sa vo svojej správe odvoláva aj agentúra TASR.

K odvolaniu biskupov došlo deň po tom, ako ukrajinské bezpečnostné zložky v utorok vykonali raziu na území pravoslávneho kláštora Kyjevsko-pečerská lavra v Kyjeve, ako aj v ďalších viac než 350 objektoch spojených s ruskou pravoslávnou cirkvou.

SBU vo svojom vyhlásení uviedla, že išlo o zásah proti nebezpečným aktivitám ruských tajných služieb na Ukrajine.

Napriek prognózam synoda neodvolala predstaveného Kyjevsko-pečerskej lavry metropolitu Pavla z Vyšhorodu a Černobyľa. Urobila tak však v prípade biskupov z Kirovohradskej, Sumskej a Charkovskej oblasti.

O svoje vedenie prišli aj dve diecézy, ktorých biskupi ušli do Ruska.

Zasadnutie synody sa konalo v rezidencii prímasa UPC metropolitu Onufrija, ktorá sa nachádza v komplexe Kyjevsko-pečerskej lavry.

Onufrij sa pred zasadnutím poďakoval prítomným kňazom za ich službu "v ťažkých dňoch vojny Ruska proti Ukrajine, ktorá sa stala zdrojom utrpenia". Odsúdil aj ničenie elektrární a teplární Ruskom a "všetkého, čo ľudia potrebujú pre (svoj) pozemský život", doplnila vo svojom spravodajstve BBC.

V stredu SBU informovala, že počas utorkových razií v objektoch spojených s ruskou pravoslávnou cirkvou zhabala "proruskú literatúru" využívanú na propagandistické účely, skonfiškovala veľké sumy peňazí a vypočúvala dovedna 850 ľudí vrátane ruských a ukrajinských občanov.

Hovorca ruskej pravoslávnej cirkvi označil utorkové koordinované razie za "zastrašovanie" ukrajinských veriacich. Kremeľ medzitým odsúdil razie ako ďalšiu kapitolu údajnej "vojny" Kyjeva proti ruskej cirkvi.

BBC pripomenula, že SBU začala od začiatku jesene uplatňovať "komplexný prístup" pri pátraní po podvratných proruských aktivitách vo všetkých sférach verejného života vrátane cirkvi.

Rusko stratilo mnoho ukrajinských farností v roku 2019, keď schizma podnietená anektovaním Krymu Moskvou a ruská podpora separatistického povstania na východe Ukrajiny viedli k vytvoreniu autokefálnej pravoslávnej cirkvi Ukrajiny (PCU) a kyjevského patriarchátu.

BBC tiež dodala, že metropolita Onufrij usporiadal 27. mája mimoriadny koncil, na ktorom boli z charty UPC odstránené zmienky o spojení s ruskou pravoslávnou cirkvou.

Diskusie o tom, či sa UPC skutočne osamostatnila od Moskvy, však stále prebiehajú. Mnohí biskupi a kňazi totiž pretrhnutie väzieb s Moskvou nepodporujú.