Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 22. máj 2024Meniny má Júlia a Juliána
< sekcia Útok na Ukrajinu

Szijjártó: Deviaty balík sankcií EÚ podporíme

Na archívnej snímke Peter Szijjártó. Foto: TASR – Martin Baumann

Obmedzí sa aj prístup Moskvy k dronom priamo, ale aj prostredníctvom dodávateľov z tretích krajín, ako napríklad z Iránu.

Budapešť/Brusel 12. decembra (TASR) - V prípade deviateho sankčného balíka Európskej únie voči Rusku sa podarilo dosiahnuť výnimky, vďaka ktorým nie sú ohrozené národné záujmy Maďarska. Podľa agentúry MTI to vyhlásil v pondelok v Bruseli šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó po rokovaní ministrov zahraničných vecí členských krajín EÚ, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Maďarský minister dodal, že nové opatrenia ovplyvňujúce energetický sektor nie sú súčasťou týchto sankcií. "Pre nás bolo dôležité, aby balík sankcií nijak neohrozil bezpečnosť dodávok energií," podčiarkol Szijjártó.

Podľa jeho slov maďarská vláda žiadala vyradenie viacerých osôb zo sankčného zoznamu Únie, pretože v ich prípade hrozí vážne riziko zablokovania komunikačných kanálov, ktoré sú ešte otvorené. "Na ukončenie vojny je potrebné vyjednávanie, bez ktorého sa stráca nádej na mier," zdôraznil Szijjártó.

Európska komisia (EK) 7. decembra predložila návrh deviateho balíka sankcií voči Rusku v reakcii na vojnu, ktorú Kremeľ vedie na Ukrajine. Je zameraný proti ruským ozbrojeným silám, ďalším bankám a desiatkam ruských predstaviteľov.

Návrh EK obsahuje zaradenie ďalších takmer 200 osôb a organizácií na sankčný zoznam EÚ. Sankcie sa týkajú aj ďalších troch ruských bánk. Obmedzí sa aj prístup Moskvy k dronom priamo, ale aj prostredníctvom dodávateľov z tretích krajín, ako napríklad z Iránu.

EK navrhuje tiež nové obmedzenia vývozu pre tovar dvojakého použitia, ktorý by mohla zneužiť ruská vojnová mašinéria, ako aj ekonomické opatrenia voči ruskému energetickému a ťažobnému sektoru.