Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Útok na Ukrajinu

Ukrajina chystá na august summit tzv. krymskej platformy

Mladí dobrovoľníci odstraňujú trosky z budovy zničenej ruskou raketou, zatiaľ čo si v nedeľu 24. júla 2022 užívajú techno vystúpenie DJ-a v dedine Yahidne, Chernihiv Region, Ukrajina. Foto: TASR/AP

Prvý summit tzv. krymskej platformy sa konal v Kyjeve 23. augusta 2021, keď si Ukrajina pripomenula 30. výročie svojej nezávislosti.

Kyjev 26. júla (TASR) - Ukrajina usporiada koncom augusta ďalší summit tzv. krymskej platformy, povedala v pondelok pre stanicu Rádio Sloboda (RFE/RL) prvá námestníčka ukrajinského ministra zahraničných vecí Emine Džepparová.

Spresnila, že summit sa bude konať 23. augusta, a to v on-line režime.

Medzinárodná platforma pre deokupáciu Krymu je iniciatívou ukrajinského vedenia. Jej cieľom je koordinácia krokov Ukrajiny a jej zahraničných partnerov na ochranu práv obyvateľov Krymu a ukončenie okupácie tohto polostrova obsadeného a anektovaného Ruskom.

Prvý summit tzv. krymskej platformy sa konal v Kyjeve 23. augusta 2021, keď si Ukrajina pripomenula 30. výročie svojej nezávislosti.

Zástupcovia 43 krajín zúčastnených na prvom summite krymskej platformy podpísali vtedy spoločnú deklaráciu s výzvou na obnovenie územnej celistvosti Ukrajiny v rámci medzinárodne uznaných hraníc a deklarovali, že "Rusku sa nepodarí legitimizovať dočasnú okupáciu Krymu a Sevastopolu", pripomenula stanica RFE/RL.

Summit tiež odsúdil porušovanie ľudských práv a slobôd na polostrove, militarizáciu Krymu, bránenie slobodnej plavbe v Kerčskom prielive a v Azovskom mori a presídľovanie ruských občanov na Krym.

RFE/RL dodala, že Rusko proti tomuto summitu protestovalo.