Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Útok na Ukrajinu

Japonský premiér Kišida navštívil mesto Buča

Japonský premiér Fumio Kišida (uprostred) a prvá námestníčka ukrajinského ministerstva zahraničných vecí Emine Džaparovová (vpravo) kráčajú po nástupišti na železničnej stanici v Kyjeve v utorok 21. marca 2023. Foto: TASR/AP

Japonské médiá už pred niekoľkými hodinami odvysielali zábery Kišidu na vlakovej stanici na Ukrajine, kam pricestoval okolo poludnia.

Buča/Kyjev 21. marca (TASR) - Japonský premiér Fumio Kišida navštívil v utorok ukrajinské mesto Buča pri Kyjeve, kde ruské invázne sily počas okupácie masakrovali civilistov. TASR prevzala informácie z tlačových agentúr AFP, Reuters a AP.

Novinár AFP prítomný v Buči uviedol, že Kišida pricestoval na oficiálnu návštevu Ukrajiny a tamojšie ministerstvo zahraničných vecí ju označilo za "historickú". Kišida chce návštevou preukázať solidaritu tamojšiemu prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému.

Japonské médiá už pred niekoľkými hodinami odvysielali zábery Kišidu na vlakovej stanici na Ukrajine, kam pricestoval okolo poludnia.

Prvá námestníčka ministra zahraničných vecí Emine Džepparová zverejnila na Twitteri sériu záberov zo svojho stretnutia s japonským premiérom Kišidom, keď prišiel do Kyjeva vlakom.

"Táto historická návšteva je znakom solidarity a pevnej spolupráce medzi Ukrajinou a Japonskom. Ďakujeme Japonsku za jeho pevnú podporu a prispenie k nášmu budúcemu víťazstvu," napísala na Twitteri.



Kišidova návšteva Ukrajiny sa zhoduje s prebiehajúcou návštevou čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga v Rusku.

V meste Buča neďaleko Kyjeva ruské sily na začiatku invázie na Ukrajinu zabili stovky civilistov. Tamojšie úrady uviedli, že od ukončenia ruskej okupácie mesta našli v oblasti 458 tiel. Misia Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) v tomto meste zdokumentovala aj hromadné popravy.