Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 26. október 2024Meniny má Demeter
< sekcia Útok na Ukrajinu

Na Ukrajine chytili 41 mužov, ktorí sa chceli vyhnúť vojenskej službe

Ukrajinský vojak strieľa z mínometu na ruské pozície na frontovej línii na neznámom mieste v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny v pondelok. Foto: TASR/AP

Sociálne siete v uplynulých týždňoch zaplnili zábery, ako Ukrajincov násilne odvádzali náboroví pracovníci.

Kyjev 14. júna (TASR) - Ukrajinská hraničná stráž v piatok zaistila 41 mužov z 12 regiónov, ktorí sa snažili opustiť krajinu a vyhnúť sa brannej povinnosti. Informuje o tom TASR podľa správy agentúry AFP.

Od minulého mesiaca na Ukrajine platí nový zákon o mobilizácii zameraný na zvýšenie počtu vojakov v armáde. Zákon sprísňuje pravidlá pre vojenskú registráciu a odklad mobilizácie, sankcie za vyhýbanie sa povolávacím rozkazom a ukladá mužom v brannom veku povinnosť aktualizovať údaje o vojenskej registrácii na úradoch.

Pohraničná stráž v Odeskej oblasti uviedla, že objavila desiatky ukrajinských občanov v nákladnom aute na prepravu obilia.

"Úrady o narušiteľoch spísali správu a obvinili dve osoby z podieľania sa na pašovaní, za čo ponesú trestnoprávnu zodpovednosť," uvádza sa vo vyhlásení.

Vo februári zastavila pohraničná stráž 38 Ukrajincov, ktorí sa snažili nezákonne prekročiť hranice s Maďarskom. Pašerákom zaplatil každý z nich sumu od 4.200 až do 8.000 eur.

Sociálne siete v uplynulých týždňoch zaplnili zábery, ako Ukrajincov násilne odvádzali náboroví pracovníci. Odpor voči rozšíreniu brannej kampane podnietili správy o tom, že niektorí ukrajinskí muži sa službe v armáde vyhli pomocou korupcie.

Vo februári 2022 sa našli telá 35 ľudí, ktorí zahynuli počas prechodu cez rieku Tisa na ukrajinských hraniciach s Maďarskom a Rumunskom.