Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Útok na Ukrajinu

Ukrajina: Nad Kyjevom zostrelili vyše 40 objektov

Na snímke ukrajinskej polície sú úlomky ruskej rakety, ktorú zostrelil ukrajinský systém protivzdušnej obrany počas nočného raketového útoku v Kyjevskej oblasti na Ukrajine vo štvrtok 18. mája 2023. Foto: TASR/AP

Starosta Kyjeva Vitalij Kličko informoval, že v štvrti Podiľskij bola v dôsledku padajúcich úlomkov poškodená strecha jednopodlažného súkromného domu.

Kyjev 29. mája (TASR) — Protivzdušná obrana v ukrajinskom hlavnom meste Kyjev zničila v noci na pondelok pri útoku ruských inváznych síl viac ako 40 dronov a rakiet. Informovala o tom ruskojazyčná verzia BBC o odvolaním sa na šéfa kyjevskej vojenskej správy Serhija Popka.

Podľa neho nepriateľ nasadil do útoku drony iránskej výroby Šahíd-136, riadené strely iránskej výroby a takmer súčasne s tým odpálili lietadlá TU-95MS z oblasti Kaspického mora riadené strely, pravdepodobne Ch-101/555.

"Útok na hlavné mesto bol preto kombinovaný z rôznych smerov,“ napísal Popko na platforme Telegram. Doplnil, že nedošlo k žiadnym vážnym škodám a neboli hlásení mŕtvi ani zranení.

Starosta Kyjeva Vitalij Kličko informoval, že v štvrti Podiľskij bola v dôsledku padajúcich úlomkov poškodená strecha jednopodlažného súkromného domu. V inej štvrti spôsobili úlomky požiar opustenej budovy.

Ide už o 15. útok ruských síl na Kyjev od začiatku mája a druhý po sebe nasledujúci nočný útok.

Výbuchy bolo v noci počuť aj v prístavnom meste Odesa.

V pondelok večer bol v niektorých oblastiach na východe Ukrajiny vyhlásený letecký poplach, ktorý sa neskôr rozšíril na celé jej územie.