Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Útok na Ukrajinu

Ukrajina očakáva najväčší konvoj lodí od obnovenia exportu obilia

Na snímke loď Brave Commander naložená obilím plaviaca sa pod vlajkou Libérie vyplávala z ukrajinského čiernomorského prístavu Pivdennyj pri Odese a smeruje k pobrežiu Džubuti, odkiaľ bude náklad prepravený do Etiópie v utorok 16. augusta 2022. Ide o prvú loď prenajatú Svetovým potravinovým programom OSN, ktorá opustila Ukrajinu od začiatku ruskej invázie z februára tohto roku. Foto: TASR/AP

Ukrajinský úrad pre správu morských prístav (AMPU) uviedol, že náklad bude zahŕňať pšenicu, kukuricu a slnečnicový olej.

Kyjev 17. augusta (TASR) - Ukrajina očakáva, že do prístavu Čornomorsk dorazí v stredu päť lodí, na ktoré naložia až 70.000 ton poľnohospodárskych produktov. Pôjde o najväčší konvoj lodí od uzatvorenia dohody o exporte obilia z Ukrajiny, ktorú sprostredkovala Organizácia Spojených národov (OSN). TASR o tom informuje na základe správa agentúry Reuters.

Ukrajinský úrad pre správu morských prístav (AMPU) uviedol, že náklad bude zahŕňať pšenicu, kukuricu a slnečnicový olej. Podľa AMPU ukrajinské prístavy od vytvorenia námorného humanitárneho koridoru už opustilo 24 lodí naložených potravinami. Vývoz ukrajinského obilia zastavila ruská vojenská invázia. Obnovila ho začiatkom augusta dohoda sprostredkovaná OSN a Tureckom.

Pred vypuknutím vojny exportovala Ukrajiny po mori každý mesiac približne päť až šesť miliónov ton poľnohospodárskych produktov. Kyjev uviedol, že dúfa, že sa mu podarí zvýšiť objem exportovaného obilia na tri milióny ton mesačne. Ukrajine chce totiž vyprázdniť svoje zásobníky obilia, v ktorých po vlaňajšej žatve ostalo asi 18 miliónov ton plodín a následne chce začať predávať novú úrodu.