Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Útok na Ukrajinu

Ukrajina: Od začiatku ruskej invázie zahynulo vyše 480 detí

Na snímke sú vraky áut pred viacposchodovou obytnou budovou po útoku ruských dronov na ukrajinské hlavné mesto Kyjev v utorok 30. mája 2023. Foto: TASR/AP

Generálna prokuratúra v súčasnosti vyšetruje viac ako 2900 trestných činov spáchaných ruskou armádou na deťoch.

Kyjev 1. júna (TASR) - Od začiatku ruskej vojenskej invázie zomrelo na Ukrajine najmenej 484 detí a ďalších 992 utrpelo zranenia. Oznámila to vo štvrtok na Medzinárodný deň detí ukrajinská generálna prokuratúra. TASR správu prevzala od televízie CNN.

Generálna prokuratúra v súčasnosti vyšetruje viac ako 2900 trestných činov spáchaných ruskou armádou na deťoch. Patria k nim vražda a ublíženie na zdraví, sexuálne násilie, útoky na inštitúcie a zariadenia pre deti, deportácia, nútené vysídlenie a únosy.

Prokuratúra vo vyhlásení uviedla, že na Ukrajine bolo od začiatku ruskej agresie poškodených viac ako 2500 vzdelávacích inštitúcií, pričom 256 z nich bolo úplne zničených.

"Deň detí má byť o bezpečnom detstve, lete, živote... Ale dnes je (tento deň) o nových zločinoch (Ruskej federácie) proti ukrajinským deťom," uviedla ukrajinská prvá dáma Olena Zelenská. Dodala, že práve na Medzinárodný deň detí bolo pri útokoch na hlavné mesto Kyjev zabité 9-ročné dievča a ďalšie zranené dieťa previezli do nemocnice.

Ukrajina tvrdí, že od začiatku invázie 24. februára 2022 bolo do Ruska z Ukrajiny nezákonne prevezených 20.000 detí a niektoré z nich boli dané na adopciu.

Za nútené deportácie detí z okupovaných častí Ukrajiny vydal Medzinárodný trestný súd (ICC) v marci zatykač na ruského prezidenta Vladimira Putina a ruskú ombudsmanku pre práva detí Mariju Ľvovovú-Belovovú.