Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Útok na Ukrajinu

Pri útoku na televíznu vežu v Kyjeve zahynulo päť ľudí

Ukrajinskí vojaci sedia na vrchu obrneného vozidla pri prechádzaní prázdnou ulicou počas poplachu leteckého útoku v Kyjeve 1. marca 2022. Pri leteckom útoku, ktorý zrejme uskutočnila ruská armáda, bola v utorok zasiahnutá hlavná televízna veža v Kyjeve, čím sa prerušilo vysielanie niektorých ukrajinských štátnych médií. TASR správu prevzala od agentúry AFP, ktorá uvádza, že štruktúra veže ostala neporušená. Foto: FOTO TASR/AP

Ostreľovaná televízna veža sa pritom nachádza v blízkosti rokliny Babyn Jar, kde nacisti počas druhej svetovej vojny zavraždili viac ako 30.000 ľudí.

Kyjev 1. marca (TASR) - Pri utorkových raketových útokoch zameraných na televíznu vežu v Kyjeve zahynuli piati ľudia a ďalších päť utrpelo zranenia. TASR správu prevzala od agentúry AFP.

"O 18.00 h zahynuli piati ľudia a piati utrpeli zranenia počas ostreľovania kyjevskej televíznej veže," uviedla ukrajinská Štátna služba pre mimoriadne situácie (DSNS) na sociálnej sieti Facebook.

Služba túto aktualizáciu ponúkla po tom, ako bolo zverejnené video, ktoré zachytáva park v blízkosti veže, kde bolo po útoku vidieť na zemi ležať niekoľko tiel, uvádza televízia CNN.

Ostreľovaná televízna veža sa pritom nachádza v blízkosti rokliny Babyn Jar, kde nacisti počas druhej svetovej vojny zavraždili viac ako 30.000 ľudí, najmä Židov. Túto tragédiu má pripomínať pamätník, ktorý sa na mieste nachádza, pričom pre Židov ide o pútnické miesto.

"Svetu: Aký ma zmysel 80 rokov hovoriť 'nikdy viac', ak svet ostane ticho, keď opäť padajú bomby na Babyn Jar," položil otázku na Twitteri ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Ďalší ukrajinskí predstavitelia zase obvinili Moskvu z toho, že toto pamätné miesto ohrozuje.

Podľa starostu Kyjeva Vitalija Klička bola pri útoku na televíznu vežu poškodená trafostanica, ktorá jej dodáva elektrinu, ako aj nejaké ďalšie časti jej technického vybavenia.

Zdalo sa, že väčšina ukrajinských programov fungovala normálne už hodinu po útoku, píše AFP. Vysielanie niektorých staníc bolo totiž po útoku prerušené.

Ruské ministerstvo obrany v utorok informovalo, že ruská armáda plánuje zaútočiť na technologickú infraštruktúry v Kyjeve a vyzvalo obyvateľov hlavného mesta žijúcich v blízkosti takýchto objektov, aby odišli zo svojich domovov.

Podľa ukrajinského ministra obrany Olexija Reznikova sa Rusko pripravuje na "rozsiahlu informačnú a psychologickú operáciu", počas ktorej chce vytvoriť "komunikačné problémy" a následne si vymyslieť správy, že ukrajinská armáda a vláda "súhlasili, že sa vzdajú". Cieľom tejto operácie má byť podľa Reznikova "zlomiť odpor Ukrajincov a ukrajinskej armády".