Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Útok na Ukrajinu

Ukrajina: Pri útoku na bytovku v Odeskej oblasti zomrelo 18 ľudí

Zničená obytná budova po ruskom raketovom útoku v ukrajinskom meste Odesa 1. júla 2022. Foto: TASR/AP

K útoku na túto oblasť prišlo pritom iba deň po tom, čo sa ruské vojská stiahli z ukrajinského Hadieho ostrova.

Kyjev 1. júla (TASR) - Na 18 stúpol počet obetí piatkového útoku na obytnú budovu v Odeskej oblasti na juhu Ukrajiny. Oznámil to tamojší gubernátor Maxym Marčenko, podľa ktorého sú medzi obeťami aj dve deti. TASR o tom informuje na základe správ agentúry DPA a denníka The Guardian.

"Do 09.00 h bolo identifikovaných 18 obetí vrátane dvoch detí a hospitalizovaných bolo 31 ľudí vrátane štyroch detí a dvoch tehotných žien. Ďalších osem osôb potrebovalo zdravotnícku pomoc a osem ľudí vrátane troch detí bolo zachránených z trosiek. Záchranné práce pokračujú," napísal Marčenko na sociálnej sieti Telegram.

Podľa Marčenka vykonalo raketový útok z Čierneho mora na okres mesta Bilhorod-Dnistrovskyj v Odeskej oblasti lietadlo Tu-22. Pri tomto útoku zasiahli pritom tri rakety typu CH-22 obytnú budovy a rekreačné stredisko.

Hasiči zasahujú pri požiari zničenej obytnej budovy po ruskom raketovom útoku v ukrajinskom meste Odesa 1. júla 2022.
Foto: TASR/AP


Hovorca odeskej oblastnej vojenskej správy Serhij Bratčuk uviedol, že útok zničil časť deväťpodlažnej budovy a v jeho dôsledku vypukol požiar.

Juhoukrajinská Odeská oblasť je strategickým územím a nachádza sa tu historický prístav Odesa. K piatkovému útoku na túto oblasť prišlo pritom iba deň po tom, čo sa ruské vojská stiahli z ukrajinského Hadieho ostrova. Toho sa ruské sily zmocnili v prvých dňoch invázie, pričom podľa agentúry AP ho plánovali využiť ako základňu pre útoky na Odesu. Preto sa očakávalo, že po stiahnutí ruských vojsk z Hadieho ostrova bude Odesa menej ohrozená, vysvetľuje AP.

Ruský prezident Vladimir Putin zodpovednosť Moskvy za tento útok odmietol, pripomína AFP.