Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Útok na Ukrajinu

Ukrajina: Ruské jednotky sa preskupujú pred novým útokom v Donbase

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Boje pokračujú aj v oblasti mesta Bachmut juhovýchodne od Kramatorska, ktoré je dôležitým dopravným uzlom a ruské sily sa ho snažia dobyť spolu s mestom Soledar.

Kyjev 15. júla (TASR) – Ruské ozbrojené sily sa na východe Ukrajiny preskupujú, aby obnovili útoky na mesto Siversk. Delostrelectvom útočili aj na neďaleké mesto Kramatorsk. Uviedol to v piatok ráno ukrajinský generálny štáb, ktorého vyjadrenie priniesla agentúra DPA.

Kramatorsk a susedný Sloviansk sú centrami približne polmiliónovej aglomerácie, ktorú Kyjev premenil na najdôležitejšiu "pevnosť" v Donbase, píše DPA. Agentúra pripomína, že údaje generálneho štábu nebolo možné nezávisle overiť.

Cieľom ruských síl sa podľa Kyjeva opakovane stáva aj Sloviansk, kde sa pokúšajú s podporou ostreľovania obcí severne od mesta zlepšiť svoju taktickú pozíciu, aby mohli opätovne zaútočiť.

Boje pokračujú aj v oblasti mesta Bachmut juhovýchodne od Kramatorska, ktoré je dôležitým dopravným uzlom a ruské sily sa ho snažia dobyť spolu s mestom Soledar.

Ukrajinský generálny štáb v situačnej správe dodal, že ukrajinské sily zastavili postup ruských jednotiek v oblasti obcí Kodema a Bilohorivka a odrazili ich pokusy dobyť obce Spirne a Veršina.

Britské ministerstvo obrany v piatkovej správe o priebehu bojov na Ukrajine uviedlo, že ruské sily a proruskí separatisti tvrdia, že vstúpili na predmestia Siverska, čo sa však nepodarilo overiť.

Podľa britskej správy ruské jednotky pomaly postupujú smerom na západ a z Lysyčanska robia sondážne útoky na Siversk, aby si otvorili cestu k Sloviansku a Kramatorsku. Ich ďalším cieľom po Siversku bude pravdepodobne Bachmut.

Americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW) tiež uviedol, že Rusko zrejme pripravuje rozsiahlu ofenzívu na línii Sloviansk-Siversk-Bachmut. Ruské sily sa podľa neho počas operačnej prestávky pravdepodobne pripravujú na útok.