Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Útok na Ukrajinu

Ukrajina: Rusko znova útočilo raketami, vystrelilo ich vyše 60

Muž kráča počas výpadku dodávok elektrickej energie 15. decembra 2022 v Kyjeve, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Starosta Kyjeva Vitalij Kličko informoval o explóziách Desňanskom obvode, kde sa nachádza dôležitá elektráreň. Nie je jasné, či bola zasiahnutá.

Kyjev 14. decembra (TASR) – Viac ako 60 rakiet vystrelili v piatok ruské sily na Ukrajinu, oznámila ukrajinská armáda. Najmenej dvaja ľudia zahynuli pri zásahu obytnej budovy v meste Kryvyj Rih, pričom v dvoch najväčších mestách krajiny, Kyjeve a Charkove, nová vlna útokov narušila dodávky elektriny a vody. TASR o tom informuje na základe správ agentúry AP a denníka The Guardian.

Hovorca ukrajinských vzdušných síl podplukovník Jurij Ihnat vo verejnoprávnej televízii povedal, že ruské sily odpálili riadené strely z pozícií v Čiernom mori. Použili tiež bombardéry v snahe "odpútať pozornosť protileteckej obrany". Nie je jasné, koľko rakiet sa ukrajinskej armáde podarilo zostreliť.

V Kryvom Rihu, rodnom meste ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, ruská raketa dopadla na obytnú budovu a zničila jej vchod. O život prišli dvaja ľudia a najmenej piatich zranených vrátane dvoch detí previezli so zraneniami do nemocníc, oznámil gubernátor Dnepropetrovskej oblasti Valentyn Rezničenko.

Na mesto Záporožie na juhovýchode krajiny podľa oblastnej správy odpálili približne 18 rakiet.

Starosta Charkova Ihor Terechov na sociálnej sieti uviedol, že mesto je bez elektriny. Gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synehubov hovoril o troch úderoch na kritickú infraštruktúru mesta.

V Kyjeve hlásili výbuchy v najmenej štyroch mestských obvodoch, uviedol starosta Vitalij Kličko. V hlavnom meste podľa neho pozastavili prevádzku metra, v ktorom ľudia hľadali úkryt po leteckom poplachu.

Kličko tiež upozornil obyvateľov, aby sa zásobili vodou, pretože vo všetkých častiach Kyjeva sú narušené jej dodávky.

Výpadky prúdu hlásili aj na viacerých úsekoch železníc v strednej a vo východnej časti Ukrajiny. Prevádzku vlakov zabezpečili pomocou záložných dieselových lokomotív, uviedla štátna železničná spoločnosť.