Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Útok na Ukrajinu

Ukrajina schválila zákon o presune osláv Dňa víťazstva na 8. mája

Ilustračná snímka. Foto: TASR Štefan Puškáš

Návrh zákona podporilo 317 poslancov, proti bol len jeden a ďalších 35 nehlasovalo.

Kyjev/Londýn 29. mája (TASR) - Ukrajinský parlament v pondelok schválil návrh zákona, ktorým sa oslavy Dňa víťazstva presúvajú na 8. mája. Ten istý zákon stanovuje, že 9. mája bude Ukrajina sláviť Deň Európy, informovala britská stanica BBC.

Návrh zákona podporilo 317 poslancov, proti bol len jeden a ďalších 35 nehlasovalo.

Návrh zákona do ukrajinskej Najvyššej rady predložil prezident Volodymyr Zelenskyj ešte 8. mája.

Uviedol vtedy: "Vraciame nášmu štátu čestnú históriu bez ideologických vplyvov. Práve 8. mája si väčšina národov sveta pripomína víťazstvo nad nacistami".

Informoval tiež, že podpísal aj príslušný výnos, takže Ukrajina už 9. mája tohto roku slávila Deň Európy ako sviatok "jednoty všetkých Európanov, ktorí zničili nacizmus a porazia aj rašizmus" - ideológiu, ktorá je podľa Ukrajiny základom štátnej politiky Ruskej federácie.

Západné krajiny oslavujú víťazstvo nad nacistickým Nemeckom v druhej svetovej vojne 8. mája: bezpodmienečná kapitulácia Nemecka totiž vstúpila do platnosti 8. mája 1945 o 23.01 h, keď v Moskve už vzhľadom na časový posun bolo už 9. mája.

V Rusku a niektorých ďalších krajinách bývalého Sovietskeho zväzu sa preto deň víťazstva oslavuje 9. mája.

Ukrajina si od roku 2015 oficiálne pripomínala 9. máj ako Deň víťazstva nad nacizmom v druhej svetovej vojne, zatiaľ čo 8. máj bol Dňom pamiatky a zmierenia.