Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Útok na Ukrajinu

Ukrajina: V Bachmute, na ktorý útočia Rusi, zahynulo sedem civilistov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Oblasť pri Bachmute je už niekoľko mesiacov dejiskom intenzívnych bojov.

Kyjev/Bachmut 25. októbra (TASR) - Sedem civilistov zahynulo a ďalší traja utrpeli zranenia v pondelok v meste Bachmut vo východoukrajinskej Doneckej oblasti, uviedol v utorok tamojší gubernátor Pavlo Kyrylenko. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Na dvoch miestach boli v spomínanej oblasti nájdené aj telá ďalších troch civilistov. Oblasť pri Bachmute je už niekoľko mesiacov dejiskom intenzívnych bojov.

Ukrajinské ozbrojené sily uviedli, že ruské jednotky v oblasti vykonávajú ofenzívu smerom na mestá Bachmut a Advijivka. V pondelok jednotky Kyjeva informovali, že odrazili ruské útoky v okolí desiatich obcí v Doneckej i Luhanskej oblasti vrátane okolia Bachmutu, kde podľa analytikov na ruskej strane bojujú najmä žoldnierske oddiely tzv. vagnerovcov.

V priebehu septembra sa ukrajinskej armáde podarilo opätovne ovládnuť tisícky kilometrov štvorcových územia v rámci protiofenzív prebiehajúcich na severovýchode a juhu krajiny, pripomína AFP.

Boje sa v súčasnosti sústreďujú na východe a na juhu v smere na mesto Cherson. Donecká oblasť je jedným zo štyroch ukrajinských regiónov, o ktorých ruský prezident Vladimir Putin tvrdí, že ich anektoval, a kde vyhlásil stanné právo.