Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Útok na Ukrajinu

Kuleba: Ukrajinci nepotrebujú Putinovo občianstvo

Ruský prezident Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Výnos, ktorý v pondelok podpísal šéf Kremľa Putin, nazval Kuleba "bezcenným", pričom poznamenal, že ide o ďalší z prejavov "Putinovho agresívneho apetítu".

Kyjev 11. júla (TASR) - Ukrajina v pondelok "ostro kritizovala" dekrét šéfa Kremľa Vladimira Putina, ktorý zjednodušuje procedúru na získanie ruského občianstva pre všetkých Ukrajincov. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"Spomínaný dekrét je ďalším zásahom do suverenity a územnej celistvosti Ukrajiny, (je) nezlučiteľný s normami a princípmi medzinárodného práva," uviedlo ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí.

"Ukrajinci nepotrebujú Putinovo občianstvo, a pokusy zavádzať ho silou sú odsúdené na neúspech," povedal šéf ukrajinskej diplomacie Dmytro Kuleba.

Výnos, ktorý v pondelok podpísal šéf Kremľa Putin, nazval Kuleba "bezcenným", pričom poznamenal, že ide o ďalší z prejavov "Putinovho agresívneho apetítu".

Putin už v máji urýchlil proces získavania ruského občianstva pre obyvateľov dvoch ukrajinských oblastí - Chersonskej na juhu, ktorá je takmer celá pod úplnou kontrolou ruských inváznych síl, a Záporožskej na juhovýchode, ktorú Moskva kontroluje čiastočne. O mesiac neskôr sa tam údajne začali rozdávať prvé ruské pasy, píše agentúra AP.

V roku 2019 bol takýto dekrét prijatý po prvý raz, a to pre obyvateľov samozvaných proruských republík na východe Ukrajiny - Doneckej a Luhanskej ľudovej republiky. Ruské pasy v týchto oblastiach odvtedy údajne dostalo vyše 720.000 osôb.

Putin tvrdí, že ruské jednotky chcú "oslobodiť" rusky hovoriace obyvateľstvo Donbasu, ktorý od roku 2014 sčasti ovládajú proruskí separatisti.